Eleverna har tröttnat på långa matköer

Eleverna i årskurs nio får kasta i sig maten på grund av de långa matköerna.
Eleverna i årskurs nio får kasta i sig maten på grund av de långa matköerna.
Långa köer och mat som tar slut. Elever på Broskolan har tröttnat på situationen i skolmatsalen och vill ha förändring.
– Vi lägger våra egna pengar på annan mat eller går hungriga, säger flera elever.

Åtta elever i nian på Broskolan tog kontakt med Mitt i Upplands-Bro för att de fått nog av problemen med skolmaten. De berättar hur de flera gånger i veckan känner sig tvungna att köpa mat ute eller klara sig på knäckemackor.

– Utan mat kan man inte tänka ordentligt på lektionerna, säger eleven Ida Sjöberg.

Orsakerna är flera. Ofta uppstår långa köer för att det är fullt i matsalen eller för att de måste vänta på att maten ska bli klar. Då blir tiden allt för knapp för att hinna äta i lugn och ro.

Maten tar slut

De berättar också att den mat som serveras för dagen ibland tar slut och att de som har sin lunch sist då får äta rester från tidigare dagar.

Eleverna har påtalat problemen flera gånger.

– När jag var med i elevrådet tog vi upp det här, men det händer verkligen ingenting, säger eleven Sanna Holmberg.

Fr.v: Elin Ek, Leona Larsson – Hjort, Julia Emanuelsson, Klara Sätterström, Tilda Kullander, Emma Dahlin, Ida Sjöberg, Sanna Holmberg

Eleverna på Broskolan har ingen egen matsal utan delar Finnstaskolans matsal med de yngre elever som går där. Det är främst högstadieeleverna som drabbas eftersom de äter lunch sist.

– Vi vill kunna äta utan att slösa våra pengar, säger Sanna Holmberg.

Elevantalet har ökat

Broskolans rektor Tuula Tähkäaho är medveten om elevernas missnöje.

– Eleverna har lyft det här och vi har sagt att vi ska kommunicera det med kostavdelningen på kommunen, säger hon.

Enligt henne handlar det om att elevantalet på Finnstaskolan och Broskolan ökat och att det blivit för trångt i matsalen.

– Matsalen har inte räckt till. Det blir väldigt korta pass, barnen hinner inte äta tillräckligt länge och minsta lilla grus i maskineriet blir ett problem.

Matsalen ska utökas

Inför höstterminen skulle en paviljong ha stått klar med extra sittplatser för att avlasta matsalen, men bygget hann inte bli klart. Nu räknar man med att den ska kunna stå färdig inom ett par veckor.

– Min tro är att det ska bli mycket bättre. Det är jätteviktigt att barnen får äta och är nöjda med sina måltider. En av de viktiga sakerna vi ska erbjuda barnen i skolan är bra mat, säger rektor Tuula Tähkäaho.