Skolan som endast serverar svenskt kött

Lars Unander-Scharin, köksansvarig, Järla skola. Eleverna Liza Boret Olsson och Ines Folin
Lars Unander-Scharin, köksansvarig, Järla skola. Eleverna Liza Boret Olsson och Ines Folin
Järla skola är en av tre kommunala skolor i Nacka som när det gäller kött och fågel enbart serverar svenska råvaror.
– Det känns säkrare, säger köksansvarige, Lars Undander–Scharin. 
– Det är bättre för miljön, säger eleven Ines Folin.

En doft av hamburgare kan förnimmas i luften.

På en serveringsdisk står behållare med hamburgare, gurka, tomater, sallad.

Vi befinner oss i lunchmatsalen i Järla skola. Dagens lunch håller på att serveras.

Järla Skola, Nacka, Svenskt Kött i Matsalen.

Järla skola är en av tre kommunala skolor i Nacka som enbart serverar svenska råvaror när det gäller kött och fågel

I skolköket dominerar rostfritt stål och olika köksmaskiner. Från en ställning i taket hänger köksredskap.

Lars Unander-Scharin, köksansvarig, säger att just den här dagen serveras färdigtillverkade hamburgare från en svensk leverantör, annars lagar skolan den mesta maten själv.

Skolan serverar kött och kyckling ett par tre gånger i veckan. Unander-Scharin tycker att fördelen med svensk kött och svensk fågel är att det är klimatsmart, det är kortare transportsträckor än om råvarorna skulle tas från utlandet.

– Det känns säkrare.

Järla Skola, Nacka, Svenskt Kött i Matsalen. Ines Folin, elev (till höger)Liza Boret Olsson, elev

Liza Boret Olsson och Ines Folin går i sjätte klass på Järla skola

Eleverna Ines Folin och Liza Boret Olsson, båda klass 6, tycker att det är viktigt att veta var skolmaten kommer från:

– Jag tycker att det är bra att köttet är från Sverige, det är bättre för miljön, att det inte blir så långa frakter, säger Ines Folin.

Efter att okontrollerat polskt kött tidigare i år levererats till skolor i Stockholmsområdet, bland annat till skolor i Nacka, dock inte till Järla skola, har åtminstone Liza Boret Olsson övervägt om hon helt ska sluta äta kött.

– Jag har funderat på att bli vegetarian.

Lars Unander-Scharin, köksansvarig, och Anne Engardt, rektor på Järla Skola

Järla skola är en av tre kommunala skolor i Nacka som när det gäller kött och fågel enbart serverar råvaror från svenska leverantörer.

Järla Skola, Nacka, Svenskt Kött i Matsalen.

59 procent av köttet som serveras på Nackas kommunala skolor är från svenska leverantörer

– Det finns fördelar med närodlat, jag litar på att det som är producerat i Sverige, jag känner mig trygg med det, säger rektor Anne Engardt.

Anne Engardt berättar att Järla skola har en grön kommitté, med skopersonal och elever, där de pratar skolan om hur de ska arbeta mer klimatsmart.

– Vi jobbar jättemycket med hållbarhet. Vi har väldigt engagerade lärare, säger Anne Engardt.

Järla Skola, Nacka, Svenskt Kött i Matsalen. Ines Folin, elev (till vänster) Liza Boret Olsson, elev

Ines Folin och Liza Boret Olsson i lunchkön. Nackas kommunala skolor är fria att själva välja vilken matsedel de vill ha.

Fakta

Central upphandling av skolmat

Nacka kommuns skolor köper in mat från centralt upphandlade leverantörer.

Skolorna är fria att välja vilka produkter de vill köpa från leverantörerna. Skolorna har inte någon gemensam matsedel, vilket annars har varit uppe som förslag.

Kommunen får enligt Lagen om offentlig upphandling inte ställa krav på svenska leverantörer av råvaror men använder sig av Upphandlingsmyndighetens hållbarhetskriterier, som riktar in sortimentet på svenska råvaror.

Nacka kommun genomför för närvarande en ny livsmedelsupphandling där kommunen ställer djurskyddskrav för att få en högre andel svenska animalier.

I dag köper 98 procent av Nacka kommuns skolor svensk fågel och 59 procent svenskt nötkött.

Kommunen har som mål att köpa 80 procent närproducerat till 2020, och 90 procent till 2030.

Kommunala skolor i Nacka som enbart köper in svenskt kött och svensk fågel är Järla/Jarlaberg, Igelboda och Sågtorpsskolan.

Källa: Inköpsenheten Nacka kommun