Fisksätraskolan kan säljas och bli friskola

Fisksätraskolan byggs om och blir friskola
Fisksätraskolan kan läggas ned som kommunal skola och bli friskola
Fisksätraskolan kan komma att byggas om och ombildas till en friskola.
Kommunstyrelsen tog del av ett beslutsunderlaget på måndagen.

Fisksätraskolan har tappat elever under många år. Enligt en tjänsteskrivelse i Nacka kommun har skolan ”nått en brytpunkt” där skolan inte kan garantera ”den höga kvalitet” skolorna i Nacka är ”kända för”.

På kommunstyrelsens sammanträde på måndagen fick kommunstyrelsen del av beslutsunderlaget. Förslaget är att lägga ned skolan som en kommunal skola.

– Det beror på ett krympande elevunderlag, Nacka kommun vill inte längre driva skolan. Vi bygger om skolan och hyr ut den till stiftelsen Viktor Rydberg, säger PG Sabel, vd på Stena fastigheter i Stockholm.

Ska renovera skolan

Stena fastigheter kommer i sin tur att renovera skolan och hyra ut skolan till stiftelsen Viktor Rydberg som kommer att fortsätta att driva skolan som friskola.

Fisksätraskolan planeras att läggas ned till sommaren, barnen som går i skolan blir erbjudna att välja en ny skola. Efter sommaren tar Stena fastigheter över skolan och bygger om den.

– Vi bygger om hela skolan från grunden, säger PG Sabel.

Folkets hus som har lokaler i fastigheten kommer också att få flytta ut under tiden som ombyggnaden pågår:

– Vi har en dialog med Folkets hus hur vi ska hantera dem, de evakuera, vi har ett par alternativa etableringar i Fisksätra som känns som bra lösningar, säger Sabel.

Kommunalrådet positivt

Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande, skriver i ett pressmeddelande:

– Alla elever har rätt till en bra och stimulerande utbildning. Jag ser mycket positivt på att Viktor Rydberg, en av Sveriges bästa skolor, vill etablera sig just i Fisksätra. Det blir en viktig del i vår framtidssatsning på Fisksätra, tillsammans med nya bostäder och arbetsplatser.

Enligt samma pressmeddelande har i dag 92 av 750 skolbarn i Fisksätra valt Fisksätraskolan.

Kommunstyrelsen tog under måndagen del av beslutsunderlaget för nedläggningen av skolan. Definitivt beslut om nedläggningen tas av kommunstyrelsen den 3 juni. Beslut om försäljningen av fastigheten tas av kommunfullmäktige den 17 juni.

Den första intagningen till den nya skolan väntas bli 2021. I friskolan beräknas 540 elever få plats, från årskurs 0 till 9.