Fisksätraskolan: Gerdau tillbakavisar hemlighetsmakeri

Mats Gerdau, kommunstyrelsens ordförande Nacka
Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande i Nacka
Ett lyft för Fisksätra. Inget hemlighetsmakeri.
Kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau (M), delar inte Socialdemokraternas bild av den planerade stängningen av Fisksätraskolan.

Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande, tillbakavisar Socialdemokraternas kritik att förslaget att lägga ned Fisksätraskolan föregåtts av hemlighetsmakeri:

– Hemlighetsmakeri? Absolut inte! Det ansvarsfulla är att presentera ett förslag som inte bara innebär nedläggning och ovisshet, utan att försöka erbjuda något som är bättre. Det gör vi nu och det blev klart i förra veckan. Alla informerades så fort som möjligt.

Mats Gerdau fortsätter:

– Stena är självklart fria att rita på vad de vill. De och andra fastighetsbolag ritar ofta på förslag som de vill genomföra, utan att det är på uppdrag av kommunen. Hur ska de kunna presenteras något för kommunen om de inte ens skissat på vad de vill göra? Det verkar ju inte ett dugg seriöst.

”Skolinspektionen avgör kö”

Om S-kravet att stiftelsen Viktor Rydberg måste ansluta skolan till kommunens skolkö, säger Gerdau:

– Om alla inte kan tas emot så är det Skolinspektionen som avgör vilka intagningsregler som ska gälla, det brukar vara närhet eller kötid. Viktor Rydberg vill ju etablera sig i just Fisksätra för att kunna arbeta med de elever som bor där och bli en riktigt bra skola för närområdet.

Gerdau tillbakavisar också att Fisksätraskolan varit en kassako för kommunen:

– Sossarna har aldrig kommit med några förslag på att vända utvecklingen eller höja kvaliteten i Fisksätraskolan. Deras enda idé har varit att ta bort hyran. Men det räcker ju liksom inte. Förutom fortsatta underskott så blir det ju inte lättare att rekrytera behöriga lärare för det.

– Även med helt gratis lokaler så hade skolan gått med underskott.

”Håller inte kvalitén”

Att Fisksätraskolan är på gång att läggas ned försvaras av Mats Gerdau:

– Fisksätraskolan håller helt enkelt inte den höga kvalitet vi vill och som Fisksätrabarnen har rätt till. Det har varit problem med otrygghet, sjunkande studieresultat, svårigheter att rekrytera behöriga lärare under lång tid. Kommunen har genomfört massor av satsningar för att försöka vända utvecklingen under säkert tio års tid, men det har inte varit framgångsrikt.

– De senaste fem åren har skolan gått med 20 miljoner i underskott. Nu är det endast 92 elever som går i skolan, av 750 som bor i Fisksätra. Och framtiden ser ännu sämre ut. Det går helt enkelt inte att driva en skola med hög kvalitet, heltidstjänster etcetera med så få elever. 92 elever i sju årskurser blir i genomsnitt 13 elever per årskurs.

Att Viktor Rydberg startar kommer att bli ett lyft för hela Fisksätra

Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande

Han välkomnar en friskola i Fisksätra:

– Att Viktor Rydberg startar kommer att bli ett lyft för hela Fisksätra.