Föräldrailska över att Fisksätraskolan stängs

Föräldrar med barn i Fisksätraskolan, om nedläggningsbeslutet
Föräldrarna Alex Robayo och Hedda Nyman med sina tre barn. Till vänster föräldern Madeleine Freifelt.
Föräldrar uttalar ilska och ledsenhet över att Fisksätraskolan stänger.
– Jag önskar att vi fick mer tid. Varför ska det gå så snabbt? Varför är det vi som får veta sist. Jag tänker att vi inte är så viktiga, att dom inte är måna om oss i Fisksätra, säger Hedda Nyman, förälder.

I måndags fick barn och föräldrar i Fisksätraskolan veta att skolan ska läggas ned. Istället planerar Stena fastigheter att bygga en ny skola och hyra ut fastigheten till stiftelsen Viktor Rydberg som vill starta en friskola i Fisksätra.

Iris Robayo, 8 år, går i Fisksätraskolan:

– Jag vill vara kvar, jag känner mig trygg i skolan och har bra vänner här.

Att det inte är så många barn som går i skolan tycker Iris för sin del är bra:

– Det är jobbigt med många barn, det blir trångt i korridorerna.

 Föräldrar och barn i Fisksätraskolan, om skolans nedläggning: Hedda Nyman med dottern Iris Robayo, 8 år

Hedda Nyman med dottern Iris Robayo, 8 år

Madeleine Freifelt är förälder med barn i Fisksätraskolan. Hon är uppvuxen i Fisksätra och har själv gått i Fisksätraskolan.

Hon har synpunkter på att beskedet kom så snabbt:

– Jag har förståelse för beslutet men de kunde ha informerat tidigare, säger Madeleine Freifelt.

Om det blir en friskola som nu byggs upp i Fisksätra istället tror Madeleine Freifelt att det kommer att krävas en speciell skola, med en miljö där barnen känner sig trygga.

”Besviken och arg”

Hedda Nyman, är också hon förälder med barn i Fisksätraskolan:

– Jag är besviken, arg och väldigt ledsen och orolig för hur vår familjs situation påverkas. Det är anmärkningsvärt att vi bara får tio dagar på oss att välja ny skola. Det känns väldigt orättvist att rektorn och skolan inte får en chans, rektorn har jobbat ett skolår, man hinner inte göra så mycket på den tiden.

Hur var stämningen på mötet i måndags?

– Folk var arga och ledsna, många hade inte läst om det innan, många blev chockade, det var svårt att få svar på frågor, det var bara tjänstemän på plats, ingen av politikerna. Det tycker jag är ganska fegt och respektlöst, det här är ett beslut som kommer att påverka vårt liv.

– Jag håller med om att det finns vissa problem med Fisksätraskolan, men jag tror att det är naivt att tro att alla problem kommer att lösas med en friskola.

”Finns stort engagemang”

– Jag tycker att det finns ett stort engagemang för skolan och rektorn har ett helhetsgrepp utveckla skolan som inte hunnit få effekt. Det ska byggas nya bostäder i Fisksätra vilket kommer att öka elevunderlaget.

Alex Robayo, make till Hedda Nyman, tycker att Fisksätraskolan kan vara kvar tills en nya skola står klar 2021.

– Jag tycker att skolan kan vara kvar två år till. Vi är nöjda med skolan.

Hedda Nyman:

– Jag önskar att vi fick mer tid. Varför ska det gå så snabbt? Varför är det vi som får veta sist. Jag tänker att vi inte är så viktiga, att dom inte är måna om oss i Fisksätra.

Fisksätraskolan har årskurser från förskola upp till årskurs 6.

 Fisksätraskolan läggs ned

Stena fastigheter vill ta över Fisksätraskolan och bygga en ny skola. Skolfastigheten planerar Stena att hyra ut till stiftelsen Viktor Rydberg som planerar för en friskola i Fisksätra.