Föräldrar kräver: Minska barngrupperna i förskolan

Föräldrar på Trädgårdssångaren i Segeltorp protesterar mot besparingar.
Föräldrar på Trädgårdssångaren i Segeltorp protesterar mot besparingar.
Föräldrar på Trädgårdssångaren i Segeltorp protesterar mot besparingar. Emelie Westberg Bernemyr och Nora Felin.
Emelie Westberg Bernemyr och Nora Felin protesterar mot besparingar.
Förskolepersonal med tårar i ögonen och barn som inte kan tas om hand lika bra som tidigare. Nu protesterar föräldrar i Segeltorp och Utsälje mot stora barngrupper.
På förskolan Trädgårdssångaren har föräldrarna märkt en försämring.
– Det går ihop tack vare den duktiga personalen. Men nu handlar det mer om blöjbyten och att ingen skadar sig än om barnens lärande, säger Nora Felin.

Från 26 till dagens 34 barn, på småbarnsgruppen på Trädgårdssångaren.

Föräldrarna Cecilia Öhrling, Nora Felin och Emelie Westberg Bernemyr minns när deras äldsta barn började på förskolan för några år sedan.

Då var det mellan 26 och 30 barn i småbarnsgruppen. Samtidigt hade samma grupp mer fast anställd personal då, med fler heltidstjänster än i dag, berättar de.

Det har varit flera paniklämningar på mornarna

Cecilia Öhrling

– Inskolningen för två år sedan, med 26 barn, gick jättebra. Men gruppen har blivit allt större och mitt äldsta barn har inte mått bra av det. Han har haft ont i magen, blivit tröttare och det har varit flera paniklämningar på mornarna. Jag har fått vända hem och varit ledig med honom vissa dagar, för att det har varit mycket vikarier där som han inte känt igen. Nu har jag gått ner i tid, så att han bara går tre dagar i veckan, säger Cecilia Öhrling.

Självständiga ettåringar underlättar

Hon och Nora Felin har båda varsitt äldre barn på Trädgårdssångaren, samt var sitt lillasyskon som är drygt 1,5 år gamla på småbarnsavdelningen. De, liksom alla föräldrar Mitt i träffar, hyllar pedagogerna som de ser kämpar.

Föräldrar på Trädgårdssångaren i Segeltorp protesterar mot besparingar.

Från v: Cecilia Öhrling, Emelie Westberg Bernemyr, Nora Felin, Viktor Ekelund, Anna Nihlen och Robert Walenty.

Värnar personalen

– När min man skolade in vår minsta nu i februari sa pedagogerna att det var tur att vårt barn är rätt självgående och inte behöver sitta i knäet, för det hade inte fungerat. Vi är rädda att pedagogerna kör slut på sig, säger Nora Felin.

– Jag har sett pedagoger med tårfyllda ögon. Men de möter en varje dag med ett glatt leende, och även fast de redan har tre barn som gråter i knäet välkomnar de ett till. Ofta får planerade aktiviteter ställas in för att det finns för lite personal, säger Cecilia Öhrling.

Namninsamling stoppad

Efter att småbarngruppen ökat sedan i julas, enligt föräldrarna från 30 barn till 34 barn, har nu flera familjer tröttnat.

De har därför startat en en namninsamling bland föräldrar i Segeltorp och Utsälje som de ska lämna till politikerna.

Men namnlistorna fick bara sitta upp ett par dagar på Trädgårdssångaren. Sedan beslöt kommunen att listorna skulle plockas ner, med argumentet att förskolan inte är en allmän plats.

Föräldrar på Trädgårdssångaren i Segeltorp protesterar mot besparingar. Emelie Westberg Bernemyr och Nora Felin.

Emelie Westberg Bernemyr och Nora Felin protesterar mot besparingar.

Större grupper stressar

– Vi samlar fler namn nu på förskolor. Vi vill inte ha en konflikt med kommunen, utan en dialog. Forskning visar på att stora gruppstorlekar ökar stressnivån hos barn och minskar deras förmåga till inlärning. Det räcker att det blir ett barn till i gruppen, så blir arbetsbelastningen större och barnens möjlighet till vuxenkontakt mindre, säger Emelie Westberg Bernemyr.

Kommunen har skrivit till föräldrarna att Trädgårdssångaren behövt spara pengar. Men föräldrarna har också fått veta att en extra satsning i år i hela Huddinge, med mer pengar till förskolan, inte bara ska gå till exempelvis mer personal.

”Hellre vuxna än läsplattor”

Kommunen satsar även pengar på digitalisera förskolan – samtidigt som barngrupperna ökar och personalen minskat.

– Det är väl bättre att börja med att få en till hand att hålla i än en ipad, säger Cecilia Öhrling.

Fakta

Så funkar de stora grupperna

Förskolan Trädgårdssångaren har slagit ihop sina avdelningar. Det innebär att småbarnsavdelningen har 34 barn i dagsläget, i stället för två olika avdelningar med hälften av barnen i varje grupp.

På storbarnsavdelningen är det likadant. Där har, enligt föräldrarna, barnantalet ökat från 30 till 31 nu på vårterminen.

Men det är sällan 31 eller 34 barn i en enda stor grupp. Barnen är uppdelade i mindre grupper, med samma personaltäthet som om grupperna inte hade varit sammanslagna.

Huddinge har i snitt något större barngrupper än i övriga länet, men en personaltäthet som ligger på medel.