Förskollärare: ”En konstant känsla av stress”

Flera förskolelärare vittnar om utbrändhet och stress på deras arbetsplatser.
Flera förskolelärare vittnar om utbrändhet och stress på deras arbetsplatser.
Stress. Utbrändhet. Sjukskrivning. Åtta förskollärare i Upplands-Bro vittnar om kris på sina arbetsplatser i uppropet #pressatläge.
"Jag kan vittna om att inte kunna gå på toaletten på flera timmar", skriver en förskolelärare.

I måndagen publicerades uppropet #pressatläge, med 1600 berättelser från förskolelärare i hela landet. Åtta vittnesmål kommer från Upplands-Bro kommun.

Jag kan vittna om att inte kunna gå på toaletten på flera timmar

Förskollärare i Upplands-Bro

Förskollärarna beskriver en vardag fylld av stress, ofta på grund av för stora barngrupper. Vissa vittnar om migrän, andra om utbrändhet.

”I stället för att känna lycka på väg hem från jobbet var det allt för ofta jag istället grinade mig hela vägen hem. Detta var början på min väg mot väggen”, skriver en förskollärare som haft yrket i sju år.

En som varit med längre skriver följande:

”Jag har jobbat på dagis/förskolan sedan 1979 och känner inte igen mitt yrke! År 2018 har planeringstid, pauser/raster och tryggheten för mej och min barngrupp sopats bort”.

Sjukskrev sig

En färsk förskollärare som jobbat i två år var tvungen att sjukskriva sig i två månader, säga upp sig och flytta till en annan stad. Men det hjälpte inte.

”Jag känner en besvikelse över hur förskolan målas upp på utbildningen och hur den faktiskt ser ut i verkligheten. Jag kastades in i min yrkesroll som förskollärare och arbetslagsledare med varken mentor eller något som helst stöd av min chef”.