Eleverna tipsar: Så gör du rätt gymnasieval

– Satsa på vad du själv är intresserad av, säger Rasmus Landén Persson på Ekonomiprogrammet.
Snart är det dags för Sollentunas niondeklassare att göra sitt val till gymnasiet. Med drygt 200 gymnasieskolor i Stockholms län är det inte alltid självklart vad man ska välja och hur man ska prioritera.
Rasmus Landén Persson går sitt tredje år på ekonomiprogrammet på Rudbeck och råder de som ska välja att inte oroa sig för mycket. Det finns alltid sätt att komplettera eller läsa in i efterhand om man skulle ändra sig.
– Väljer du sam och vill bli civilingenjör kan du gå tekniskt basår osv. Det finns möjligheter att ändra sig. Hetsa inte upp dig utan tänk på vad du vill göra och är intresserad av. Blir det problem sedan kan man ta det då.
Själv har han alltid varit intresserad av ekonomi har valt juridik som inriktning. Han planerar att söka in till juristprogrammet efter studenten.
– Jag skulle vilja jobba som brottmålsadvokat eller åklagare, säger Rasmus Landén Persson.
Intresse och närhet viktigast
Avståndet till skolan spelade också en stor roll. Han ville ha så mycket tid som möjligt till studier och fritidsintressen istället för att pendla.
– Nu tar det tio minuter enkel resa till skolan, säger Rasmus Landén Persson.
Det lönar sig mer att man tycker det är kul
Linnea Siljedahl, humanistiska programmet
Många av hans skolkamrater instämmer, både när det kommer till läge och att det är viktigt att fokusera på vad man själv är intresserad av.
– Lyssna på dig själv. Det var inte så många som var positiva när jag valde humanistiska – sa att jag kommer bli arbetslös. Men jag tror det lönar sig mer att man tycker det är kul och får bra betyg, än tvärtom. Jag har det verkligen jättebra, vi har det riktigt trevligt i skolan, säger Linnea Siljedahl.
Vad var viktigast för dig när du gjorde gymnasievalet och hur ser du på framtiden?





Det bästa med Rudbeck är att man träffar så mycket människor, du har inte bara lektioner med samma klass hela tiden.


Jag vill plugga civilingenjör och bli lärare i matte och programmering.
