S: Hemlighetsmakeri kring Fisksätraskolans stängning

Khashayar Farmanbar (S), kritik mot stängningen av Fisksätraskolan
Khashayar Farmanbar (S), kritiserar bland annat att privata aktörer fått reda på planerna för Fisksätraskolan innan föräldrar och elever
Socialdemokraterna kallar förspelet kring förslaget att lägga ned Fisksätraskolan ett "enormt hemlighetsmakeri".
– Det är beklämmande, säger oppositionsrådet Khashayar Farmanbar (S).

Den politiska oppositionen i Nacka fick reda på förslaget att stänga Fisksätraskolan vid kommunstyrelsens sammanträde i måndags.

Khashayar Farmanbar (S), oppositionsråd i Nacka, uttalar kritik mot den sena informationen.

– Många av dokumenten är daterade flera månader tillbaka. Det är ett enormt hemlighetsmakeri som slår mot föräldrar, barn och personal. Jag förstår inte varför man inte tidigare kunde berätta för föräldrar vad som var på gång, då hade de fått en schysst chans att välja ny skola. Nu får de tio dagar på sig, då många andra redan valt skola inför hösten. Det här slår sönder vardagen för många familjer, säger Khashayar Farmanbar.

Kritiserar ”hemlighetsmakeri”

Han säger att ”hemlighetsmakeriet” varit ”flagrant”, inte minst med hänsyn till att de privata aktörer som är tänkta att ta över skolan, Stena fastigheter och friskolan Viktor Rydberg, fått informationen långt tidigare.

– Det är beklämmande, säger Khashayar Farmanbar.

Enligt Farmanbar är anledningen till Fisksätraskolans situation den politiska Alliansens fel, som tagit ut en allt för hög hyra av skolan, baserad på att skolan har sjöutsikt och breda korridorer, något S förgäves försökt att ändra på.

– Vi har år efter år föreslagit lösningar för en annan hyresmodell, bland annat höjd skolpeng. Det är inte okej att skolan hamnat i den här situationen.

Farmanbar anser att det nu är viktigt att politikerna beslutar att den skola som är tänkt att ta över, friskolan Viktor Rydberg, ansluter sig till kommunens skolkö. Friskolor är annars in bundna av kommuners skolköer, enligt Farmanbar.

– Det innebär att det är ingen garanti att barnen i Fisksätra ens får plats i den nya skolan. Det här är en viktig fråga som måste lösas innan vi tar beslut.

Även en lösning av nya lokaler för Folkets hus och fritidsgården som i dag finns i samma fastighet måste vara löst innan ett beslut tas, anser han.

Vad innebär det för Fisksätra att skolan stängs?

– De närmaste två åren rullar Nacka kommun över ett stort ansvar på föräldrarna som måste börja skjutsa barn till skolor och förskolor längre sträckor.

Långsiktigt, beroende på om den nya skolan ansluts till kommunens skolkö, kan en ny skola innebära ökad integration. Om friskolan inte ansluts till kösystemet finns risk för segregation, tror Farmanbar.

Högstadieskolan på Fisksätraskolan lades ned redan för tio år sedan. Farmanbar ser att kommunens skolpolitik kan ifrågasättas:

– Klart att det är ett oerhört misslyckande för Nackas utbildningsmodell att i socioekonomiskt svaga områden tvingas till nedläggning.