”Många har fått en läxa om källkritik”

Robert Aspfors, rektor på Fredrika Bremer-gymnasiet.
Robert Aspfors, rektor på Fredrika Bremer-gymnasiet.
Fredrika Bremer-gymnasiets rektor Robert Aspfors säger att inget talar för att den misstänkte personen för hotet mot skolan är elev på skolan. "Jag har inte fått några indikationer på det", säger han till Mitt i.

2 000 elever och över 4 000 föräldrar kom till en skola på onsdagsmorgonen, som på tisdagskvällen utsatts för ett hotfullt meddelande om skottlossning på sociala mediet Snapchat.

Två polispatruller åkte ut.

Ryktesspridningen var igång tidigt på morgonen bland elever och föräldrar. Det handlade om allt från skottlossning till att nationella insatsstyrkan var på väg ut.

Rektorn Robert Aspfors valde trots ryktena att vänta till cirka 09.30 på dagen med att publicera information på gymnasiets hemsida, uppger han själv.

Det är första gången jag varit med om ett hot mot en skola

– Det är första gången jag varit med om ett hot mot en skola, säger han.

– Det som möjligtvis varit jobbigt var ryktena runt om på olika ställen, i kommunen och utanför. Det är nog den stora lärdomen, hur vi kommunicerar och får ut information för att dämpa ryktesspridningen, säger han.

Hotet kändes annars ganska diffust och oseriöst, berättar han.

Vid 8-tiden var det fortfarande lite oklart hur stor spridning hotet fått.

– Men vi följde rutinerna och kontaktade polisen tidigt på morgonen, de hörde av sig igen strax före klockan 8 och sedan var de här. Det tycker jag är en signal från samhället, att man faktiskt inte kan skicka vad som helst på sociala medier, säger han.

Men du väntade med att publicera information om hotet som kommit, varför?

– Vid 8-tiden var det fortfarande lite oklart hur stor spridning hotet fått. Om bara 20, 40 eller 100 personer hade tagit del av det så ville vi avvakta. Men vid 09.00-09.30 började telefonsamtal komma och vi förstod att meddelandet fått ganska stor spridning, då gick jag ut och informerade på vår hemsida och i våra interna kanaler, säger han.

– Jag ångrar ingenting. Jag tycker detta sköttes ganska snabbt, men jag fick anledning att uppdatera viss information under tiden. Det vi märkt är ju att en lärare ibland kan ha en lektion direkt på morgonen utan att ha fått aktuell information, det är en lärdom, säger Robert Aspfors.

En person i gymnasieåldern är sedan i går misstänkt för olaga hot mot grupp, han har förhörts av polis och en förundersökning pågår.

Robert Aspfors har inte fått veta vem personen är, men han säger att inget tyder på att personen går på skolan.

Sammanhållningen har stärkts, många är faktiskt riktigt upprörda

– Det går 2 000 elever på skolan, och jag har hittills inte fått några indikationer på att meddelandet kommer från någon elev här. Det är konstigt om jag ska spekulera i detta läge, men hade det varit någon av våra elever hade jag gissningsvis fått veta rätt snabbt, säger han.

Han återkommer till lärdomarna, och ser inte bara oro och tråkigheter i det inträffade.

Man skämtar inte kring vissa saker

– Sammanhållningen har stärkts, många är faktiskt riktigt upprörda, man är ju stolt över sin skola eller arbetsplats. Det är ovanligt många som kommit och hälsat på mig sista dagen, det är bara tråkigt att det ska komma utifrån en sådan här händelse.

Har ni överreagerat på meddelandet på Snapchat?

– Man skämtar inte kring vissa saker, man skämtar inte om en bomb i en väska på kön på flygplatsen. Nu tror jag alla förstått att gränsen passerades. På det sättet är det bra ett personen gripits av polisen. Många har även fått en läxa om att faktiskt vara källkritiska, det var många som blev uppjagade i olika facebookflöden i går. Det är också en anledning att noga fundera runt kanaler som inte är riktigt betrodda.

Vet du mer om det olaga hotet mot Fredrika Bremer-gymnasiet?

Kontakta Mitt i Haninges redaktion på vår facebook, tel: 0735 – 513 120 eller mejl: haninge@mitti.se