Välj ditt område
Patrik Forshage, skolchef i Täby kommun.
Patrik Forshage, skolchef i Täby kommun.

Täby kommun ber ”Oscar” om ursäkt

Skola Täby kommun backar och ber om ursäkt till den pojke med ADHD och Asperger som vid upprepade tillfällen hölls fast i skolan.
– Jag vill för vad det nu kan vara värt, be om förlåtelse för det vi gjort, säger Patrik Forshage som är skolchef i Täby kommun.

Efter Ekots granskning om ”Fallet Oscar” gjorde skolinspektionen en omprövning av ärendet och har nu svängt. Oscar (som egentligen heter något annat) har ADHD och Asperger och hölls fast mot marken av skolpersonal.

Detta var för fyra år sedan när Oscar gick i tredje klass tredje klass. Han blev regelbundet nedlagd och fasthållen mot marken av skolpersonal som höll fast honom i händer och fötter. Ibland satt de även gränsle över Oscars rygg.

Skolinspektionen backar

Skolinspektionen har hela tiden ansett att skolpersonalen hade gjort rätt men nu de kommit fram till det motsatta.

Efter att ärendet har omprövats konstaterar Skolinspektionen att Oscar blev kränkt. Täby kommun har tidigare gått på Skolinspektionens linje och försvarat fasthållningarna. Då sa de att skolpersonal har rätt att ingripa fysiskt om barn riskerar att skada sig själva eller andra. Men nu backar även kommunen och ber Oscar om ursäkt.

”Jag vill be om förlåtelse för det vi gjort”

– Som högsta ansvarig i kommunen för den pedagogiska verksamheten, så vill jag för vad det nu kan vara värt, be om förlåtelse för det vi gjort. Jag hoppas att det på något sätt kan förmedla en känsla av att felet är begånget av oss, säger Patrik Forshage som är skolchef i Täby kommun till Sveriges Radio.

Mår fortfarande dåligt

Oscar mår fortfarande dåligt av händelserna där han blev nedbrottat och fasthållen. Men säger till Sveriges Radio att han kanske är beredd att ta emot skolchefens ursäkt.

– Alla gör ju fel. Men, hur ska jag säga det här, jag kan förlåta dem, men jag ber dem bara om en sak. Gör inte om det, säger Oscar.

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hela Stockholm

Nyheter

Amrita fick rasistisk lapp i brevlådan

Sjukvård

Hundratals marscherar mot BB-kaoset

Trafik

Långa köer på E4/E20 södergående i Hallunda

Blåljuskollen Haninge, torsdag
Morgonkollen

Man knivskars svårt – fick lungan punkterad

Nyheter

Här är kommunen som hyllas av Cykelfrämjandet

Dykare; Dykning; Instagram; Vändpunkt i livet; Patrik Jonson; Resarö; Vaxholm; Undervattensfotografering; Undervattensfoto
Livsstil

Patrik satsade på djupet efter vännens död