Minst 700 unga går på läxhjälp i Tensta och Rinkeby

Volontären Linn Persson går igenom några uppgifter med 11-åriga Nuri Mammadova.
Volontären Linn Persson går igenom några uppgifter med 11-åriga Nuri Mammadova.
Abdibassid Mohamed får hjälp inför ett kemiprov av Bengt Carlsson som är pensionerad kemidocent.
Abdibassid Mohamed får hjälp inför ett kemiprov av Bengt Carlsson som är pensionerad kemidocent.
Minst 700 elever i Tensta och Rinkeby deltar varje vecka i läxhjälp som ideella föreningar och organisationer anordnar.

Trångboddhet är en förklaring till varför många söker sig hit.

Vid 18-tiden startar Internationella Bekantskapers läxhjälp på Västerorts SFI-skola i Tensta. Strax är tolv bord i salen fyllda med barn och ungdomar som får läxhjälp.

Vid ett bord sitter 13-årige Abdibassid Mohamed och ska plugga inför ett kemiprov. Volontären och tidigare kemidocenten Bengt Carlsson ber honom först att läsa igenom texten.

– Här får jag mycket stöd. Lärarna förstår mig och jag förstår dem, säger Abdibassid Mohamed vars pappa följer med till läxhjälpen.

Familjen består av tio barn och bor i en fyrarummare. Nio av barnen följde med på läxhjälpen i kväll.

Internationella Bekantskaper (IB) är ett politiskt och religiöst obundet nätverk som startade 2011 och bygger på frivilliga krafter. De har 500 inskrivna på läxhjälpen i Rinkeby och Tensta och ungefär 400 elever dyker upp varje vecka.

– Trångboddhet är en förklaring. Många familjer har sju, åtta barn och här är de största lägenheterna ofta fyror. Många söker sig hit för att få lugn och ro, säger Inga-Britt Erlandsson som är samordnare för IB.

Hjälpen är nödvändig för många.

– Om inte mamma kan så kan ingen hemma, säger 11-åriga Nuri Mammadova som bor ensam med sin mamma i Tensta.

I en annan del av skolan går hennes mamma en SFI-kurs.

Utöver Internationella Bekantskaper bedriver Röda Korset läxhjälp i Rinkeby. Till deras kvällar kommer i genomsnitt 200 elever i veckan. Det finns föreningar som ordnar läxhjälp som Al Hidaya och Islamiska förbundet.

Dessutom är stiftelsen Läxhjälp verksam i Järva. Stiftelsen får stöd från näringslivet och samarbetar direkt med skolor där en stor andel av eleverna ligger under riksgenomsnittet vad gäller gymnasiebehörighet. Stiftelsen Läxhjälp hjälper ungefär 150 elever i Tensta och Rinkeby varje vecka.

– Förra läsåret klarade 37 procent gymnasiebehörighet på Hjulstaskolan som vi samarbetar med. Av våra läxhjälpselever klarade 91 procent gymnasiebehörighet, säger Henrik Szabo, regionansvarig på stiftelsen Läxhjälpen.

Han tror att deras verksamhet kommer att fortsätta växa i Järvaområdet. Flera ansvariga som Lokaltidningen Mitt i Tensta Rinkeby säger att egentligen är det fel att deras läxhjälp behövs.

De kommunala grundskolorna är ålagda att ordna läxhjälp och 85 procent av dem gjorde det under 2014, enligt kommunen.

Skolborgarrådet Olle Burell (S) prisar de ideella krafternas engagemang.

– Något som ökar behovet av utomstående läxhjälp i Tensta och Rinkeby är att många går på friskolor i andra stadsdelar. Då är det inte säkert att de får samma möjlighet till läxhjälp, säger han.

Han upplever att många barn är pressade av studierna och skulle önska att skolarbetet i hög grad klaras av på skoltid.

– Vi vill ju att barnen också ska få ägna sig åt fritidsaktiviteter eller att bara få återhämta sig.