Misstänkt narkotika hittat vid förskola

Misstänkt narkotika har hittats på en förskola i Västerhaninge.
Narkotika har hittats på en förskola på Björnvägen i Västerhaninge.
Personal har hittat misstänkt narkotika på en förskola i Västerhaninge.
Narkotika har hittats på en förskola på Björnvägen i Västerhaninge.
Lars-Göran Rehn, operativ koordinator på Haningepolisen.
Lars-Göran Rehn, operativ koordinator vid Haninge- och Nynäshamnspolisen.
Personal vid en förskola på Björnvägen i Västerhaninge har enligt Haningepolisen hittat övergiven narkotika på tomten. "Vi kommer se över rutinerna", säger förskolechefen till Mitt i.

Det var vid lunchtid på onsdagen som polisen ringdes ut till förskolan i Västerhaninge, enligt Lars-Göran Rehn, operativ koordinator vid Haningepolisen.

– Förskolepersonal hade hittat vad de trodde var narkotika, i ett övergivet paket, säger han.

Enligt mamman Ulrika Wegebrand, som har två barn vid förskolan, är det förskolan Nytorp inom Åbys förskoleområde på Björnvägen som den misstänkta narkotikan hittats.

Ulrika Wegebrand har skrivit om saken i en facebookgrupp för föräldrar med barn på Nytorp. Hon är kritisk mot förskolan, som hon tycker informerat föräldrarna för sent om fynden.

– Jag tycker det är respektlöst av förskolan att inte informera oss föräldrar så fort man kunde under onsdagen, i stället var det barnen som berättade först, säger hon till Mitt i.

Lars-Göran Rehn bekräftar också att polisen varit vid den aktuella förskolan, och att polisen nu utgår från att det som hittats är narkotika.

– Ja, det stämmer. Vi kommer att skriva en anmälan om narkotikabrott, säger han till Mitt i.

Det är inte ovanligt att ungdomar som missbrukar narkotika håller till vid just förskolorna på kvällar och helger, vilket Mitt i skrivit om förut.

– Det är ganska vanligt att vi får åka ut och hämta upp kvarglömd narkotika på förskolor i både Haninge och Nynäshamn. Självfallet är vi tvungna att hämta upp det som hittats, göra anmälan och ta det i beslag innan det förverkas. Det är flera förskolelärare och förskolechefer som hör av sig till våra kommunpoliser om problemet, säger Lars-Göran Rehn vid Haningepolisen.

Vi på polisen har ju inga resurser till att åka och kontrollera ungdomar vid förskolorna på kvällarna

Lars-Göran Rehn, Haningepolisen

– Ungdomarna sitter ofta och hänger på förskolorna på kvällar och helger, och på morgonen upptäcker personal skadegörelse, skräp eller misstänkt narkotika, säger han.

– Vi på polisen har ju inga resurser till att åka och kontrollera ungdomar vid förskolorna på kvällarna. Kommunen anlitar ordningsvakter för detta, fortsätter han.

I Malmö stad har kommunen försökt skapa oljudsinstallationer vid förskolorna på kvällarna för att få bort just äldre ungdomar och skadegörelse från tomterna.

– Jag vet också att det görs försök med andra metoder i Haninge. Kommunen har många idéer kring detta, säger Lars-Göran Rehn.

Ofta får polisen uppgifter om ”vitt pulver” när förskolepersonal gör dessa fynd och polisen skickas ut, enligt Lars-Göran Rehn.

Har polisen några uppgifter om förskolebarn fått i sig narkotika på någon förskola?

– Nej, jag har aldrig hört att det skett. Min bild är att förskolepersonalen i kommunen är ganska rutinerade i att kolla uteytan innan de öppnar förskolan på dagen, säger Lars-Göran Rehn.

Mitt i har sökt både Åby förskoleområdes förskolechef Maria Sandström samt Haninges centrala förskolechef Henrik Lindh. På fredagen återkommer Maria Sandström på mejl till Mitt i:

”Vi försöker alltid informera om vad som händer på förskolan, ibland använder vi mejl men i vissa fall brev. Vi ställer så klart högra krav på att vi har en lugn och trygg föreskolemiljö”, skriver hon och tonar samtidigt ned polisens bild av att det är vanligt att misstänkt narkotika hittas:

”I övrigt känner utbildningsförvaltningen till ytterst få fall där tabletter, eller misstänkt narkotika, har hittats på förskolor i Haninge. Vi har rutiner för den här typen av incidenter som vi följer. Vi kommer att utvärdera den här händelsen och i vanlig ordning se över rutinerna”, skriver Maria Sandström till Mitt i.