Nätexperten: ”Vi måste ta samtalet”

Maria Dufva har skrivit boken "Mitt barn på nätet".
Maria Dufva har skrivit boken "Mitt barn på nätet".
Innehållsfilter såväl hemma som i skolan. Men också personal som utbildas i frågan och föräldrar som vågar ta snacket. Så tycker kriminologen och nätexperten Maria Dufva att vuxenvärlden bör handskas med porren.

– Barn är så orättvist oskyddade på nätet och speciellt i skolmiljö där de ska känna sig skyddade, säger hon.

Kriminologen Maria Dufva bor i Nacka och jobbade i 13 år med brottsutsatta barn, bland annat i Värmdö. Hon har skrivit boken ”Mitt barn på nätet” och utbildar barn och vuxna om vad barn kan utsättas för på nätet.

Hon anser att alla skolors wi-fi på telefoner, datorer och surfplattor borde förses med innehållsfilter. 

– I väntan på mer kunskap och tydligare lagar, säger hon.

”Porr kan ge skadad syn på sexualitet”

På sina föreläsningar frågor Maria Dufva alltid barnen på högstadiet vid vilken ålder barn i Sverige börjar se på porr. Deras vanligaste svar är åtta till tolv år. Och det är minst sagt problematiskt.

– Barn som exponeras för porr riskerar att få en skadad syn på sexualitet. Om ingen trygg och insatt vuxen problematiserar bilden så kanske barnen tror att det här så här man gör, säger hon. 

Samtidigt säger hon att ett porrfilter inte är hela lösningen.

– Som förälder kanske man kopplar av när man har installerat ett filter. Men vi vuxna måste också ta samtalet med barnen om porr och sex. Och skolpersonal behöver rätt och samtida utbildning för att kunna ta det snacket, säger hon.