Min lokala hjälte

Oenighet kring Bergshamraskolans framtid

Bergshamraskolan.
Bergshamraskolan.
Ett välbehövligt lyft för skolan och hela Bergshamra – eller en lätt väg ut för att slippa ta tag i problemen?
Planerna på att låta Raoul Wallenbergskolan ta över driften av Bergshamraskolan väcker reaktioner hos föräldrar och opposition.

Det var förra måndagen som staden presenterade planerna på att låta Raoul Wallenbergskolan (RWS) ta över driften av Bergshamraskolan. Tanken är att bli en profilskola inom naturvetenskap och arbeta tillsammans med KTH, KI och Stockholms universitet. Redan vid årsskiftet 2018/2019 hoppas man att övergången kan ske, om Skolinspektionen säger ja.

Skolan har länge dragits med sjunkande elevantal, något som RWS tror kunna vända genom att bli ”Skolan mitt i byn”.

Katastrofalt hanterat av majoriteten

Nyheten mottogs dock med delade känslor. En förälder som hört av sig tror att ”skolan nu kan komma att locka fler elever, vilket är just vad som behövs om den ska finnas kvar”, medan en mamma skriver att hon ser utspelet som ”ett svek mot barn, föräldrar, skolpersonal – och mot valfriheten”.

Oppositionen var inte sen att haka på den senare.

– För det första är det katastrofalt hanterat av majoriteten. Att inte informera föräldrar och barn, utan det blir bara kastat på dem, och sen har man infomöte tre dagar senare. Det är faktiskt skandalöst hanterat, säger Eva Eriksson (S), 2:e vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Hon menar att det är helt fel av majoriteten att privatisera skolan, då man just börjat få arbetsro och ledningen funkar.

– Flera föräldrar vittnar om att man är på rätt väg, och skolan har börjat jobba med en långsiktig plan, då kastar man fram detta. Det är förkastligt. Vi är inte emot friskolor men de ska vara ett alternativ till att man erbjuder en bra kommunal skola.

Frågan ska upp i kommunstyrelsen på måndag. Där tänker (S) med största sannolikhet rösta nej, menar Eva Eriksson.

(L) tror på långsiktighet

Marianne Damström Gereben (L), skolkommunalråd, tror att planen är det bästa för skolan.

– Jag kan förstå att de känner sig tagna på sängen, men alla föräldrar från Bergshamra jag har träffat har kommit med negativ kritik om Bergshamraskolan. Därför har vi suttit med Bergshamrapartiet för att se hur vi kan vända den här trenden. När erbjudandet från Raoul Wallenbergskolan kom under hösten så kände vi att hela deras vision och koncept passar jättebra.

– Samtidigt är vi väldigt tidigt i processen, det enda beslutet gäller just nu är att ställa oss positiva till intresseanmälan.

Kan man inte se det som att staden ger upp?

– Nej, vi ser långsiktigheten i det här erbjudandet också, säger Marianne Damström-Gereben.

Erbjuds plats i andra skolor

Enligt Anne Rönnberg, skolchef i Solna, kommer alla barn som vill få gå kvar på skolan. Även personalen erbjuds att följa med.

De elever som av olika skäl inte vill gå i en friskola kommer erbjudas plats i Ulriksdalsskolan, som ligger närmast.

– Just idag är den ju full, men vi vet inte hur det är 2018 eller 2019. Men det händer mycket kring skolor, dels Parkskolan som vi öppnar i höst, och sen ett högstadium vid Råsundastadion. I Järvastaden öppnar Raoul Wallenbergskolan i höst. Då blir det luckor i våra centrala skolor, säger hon.

RWS kommer tillämpa närhetsprincipen upp till årskurs 6.

– Sen har man förtur till högstadiet om man gått där innan, säger Anne Rönnberg.