Polisen om barnofredandena: ”Komplicerat”

Två misstänkta ofredanden har skett i Åbyområdet i Västerhaninge, på bilden Åbyskolan.
Två misstänkta ofredanden har skett i Åbyområdet i Västerhaninge, på bilden Åbyskolan.
Lars-Göran Rehn, operativ koordinator på Haningepolisen.
Lars-Göran Rehn vid Haningepolisen.
Två misstänkta ofredanden av barn i Västerhaninge har rört upp känslorna hos vuxna. Polisen tvingades prioritera annat under det senaste fallet i söndags. Men händelserna är juridiskt komplicerade, och rektorerna uppmanar folk att inte bidra till "falsk" ryktesspridning.

Säkerhetssamordnaren på Haninge kommuns utbildningsförvaltning har informerat berörda skolor med föräldrar om två händelser som skett i Åbyområdet i Västerhaninge, enligt information Mitt i tagit del av.

Det handlar om två påstådda eller misstänkta ofredanden av barn.

Säkerhetssamordnare har gått ut med att två personer i en mörkgrön Audi tisdagen den 5 september ska ha stannat en flicka längs vägkanten, men skrämts iväg av en vuxen. Händelsen polisanmäldes.

Nu i söndags, den 10:e september, ska en person ha försökt locka in en flicka i en bil med hjälp av en hund nära Åbyskolan.

Händelsen har polisanmälts av flickans förälder, enligt säkerhetssamordnaren.

Det är olyckligt att polisens ledningscentral behövde prioritera annat

Lars-Göran Rehn, Haningepolisen

– På söndagen ska barnet blivit tillfrågat att titta på en gullig hund i bilen, men barnet ville inte utan ska ha cyklat direkt hem till sin mamma, säger Lars-Göran Rehn, operativ koordinator vid Haningepolisen.

Lars-Göran Rehn, operativ koordinator vid Haninge- och Nynäshamnspolisen.

Lars-Göran Rehn vid Haningepolisen.

Polisen hade inga resurser att skicka en polisbil till Västerhaninge när händelsen inträffat.

– Det har varit upprört kring det, och det är olyckligt att polisens ledningscentral behövde prioritera annat. Både barn och åldringar ska annars prioriteras, säger Lars-Göran Rehn.

Saken utreds som ofredande, men är juridiskt komplicerad enligt polisen.

– Vi tar saken på allvar och man ska väl inte tilltala ett barn på det här sättet, men juridiskt finns det ju inget som hindrar en vuxen att bara prata med ett barn, vilket gör dessa ärenden lite svåra, säger Lars-Göran Rehn.

Personal vid skolorna i Västerhaninge uppmanas nu av Haninges skolledning att ha extra uppsikt över skolgårdarna.

Rektorer uppmanar också folk att kontakta polisen om man ser något misstänkt, man ber också folk om att inte bidra till falsk ryktesspridning.