Politiken om vittnesmålen: ”Är beklämmande”

Maria Fägersten (S), ordförande i grund- och förskolenämnden i Haninge.
Maria Fägersten (S), ordförande i grund- och förskolenämnden i Haninge.
Maria Fägersten (S), grund- och förskolenämndens ordförande i Haninge.
Maria Fägersten (S), ordförande i grund- och förskolenämnden i Haninge.
Förskoleupproret har bland annat lyft att förskolebarn glöms bort i vardagen.
Förskoleuppropet #pressatläge har visat en förskola i kris där barn faller mellan stolarna
"Jag har ingen ANING om hur ditt barn haft det idag för jag har inte ens sett det". Så lät ett vittnesmål från en förskolelärare i Haninge under förskoleuppropet #pressatläge i mars. "Dessa vittnesmål är något vi behöver följa", säger Maria Fägersten (S).

”Jag har ingen ANING om hur ditt barn haft det idag för jag har inte ens sett det mellan alla släckningar av mera akuta kriser och behov”

Så skrev en förskollärare i Haninge i mars i det uppmärksammade förskoleupproret #pressatläge.

Outbildade vikarier

Förskollärare och barnskötare i Haninge har i förskoleupproret vittnat om en ohållbar arbetssituation.

Outbildade vikarier som får eget ansvar för en avdelning, dagar som går åt att släcka bränder och en verksamhet som planeras utifrån barnen med särskilda behov.

Nu kommenterar Maria Fägersten (S), grund- och förskolenämndens ordförande i Haninge, bilden som lyfts fram i Haninge under uppropet:

– Det är beklämmande att en anställd upplever situationen så illa. Som nämndordförande känns det viktigt att man känner en trygghet, och jag upplever att vi har bra förskolor i Haninge, säger hon.

Vill se samtal

Maria Fägersten säger att det är nödvändigt att samtal ständigt hålls mellan chefer och anställda på förskolorna.

– Men jag tycker att det finns stor kompetens och vilja att se till att hela dagen fungerar med strukturer för både barn och personal.

Men är du överraskad över de här vittnesmålen från Haninge?

– I en så stor verksamhet som förskolan har man olika upplevelser över sin arbetssituation. Och i förskoleupproret synliggör man utmaningar i förskolan, säger Maria Fägersten.

– Våra förskolechefer jobbar väldigt hårt med att försöka utveckla förskolan och ha en arbetsmiljö som gör att personalen vill vara där. Våra mätningar om hur förskolepersonal upplever hur det är att jobba i kommunen är bland de högsta i landet, jag tror vi ligger på 95 procent nöjdhet.

Men det finns förskolelärare i Haninge som tvingas ljuga för föräldrar, när de inte ens sett barnet på en hel dag, har du agerat på något sätt efter dessa uppgifter?

– Jag har givetvis pratat med vår förskolechef om vittnesmålet. Som politiker ser jag att dessa enskilda vittesmål är något vi behöver följa. Hela förskoleupproret är viktigt i sig, och jag kommer följa upp detta.

– Vi vet inte var i Haninge vittnesmålen kommer från, men jag upplever inte att det är några stängda dörrar till våra chefer om man som anställd vill prata.