#Pressatläge för många förskolelärare

På måndagen släppte Förskoleupproret dokumentet #pressatläge.
På måndagen släppte Förskoleupproret dokumentet #pressatläge.
Hög arbetsbelastning, för lite personal och snäva budgetar. Så beskriver några förskolelärare i Österåker och Vaxholm sina arbetsplatser i upproret #pressatläge.

27 december 2017 öppnade Förskoleuppropet upp formuläret #pressatläge. Sedan dess har berättelser från förskollärare, barnskötare, vårdnadshavare och förskolechefer runt om i landet strömmat in.

På måndagen publicerades det 1 500-berättelser långa uppropet.

Österåker och Vaxholm i #pressatläge

Även i Österåker och Vaxholm berättar anställda i förskolan om en ohållbar arbetssituation. Flera vittnesmål kommer från Vaxholm:

”Det trycks ständigt in nya barn. På yngre barn har vi idag dag 18st per avdelning och 20 st på äldre och allt fler ska det bli. För tillfället har jag en kollega som gått in i väggen riktigt illa och minst två på väg dit”.

Vi gör handlingsplaner, men grunden till stressen görs det inget åt

”Våra arbetsmiljöproblem är till nästan 100% psykosociala och hör ihop med stress och otillräcklighetskänslor. Vi gör handlingsplaner där vi talar om stresshantering, men grunden till stressen görs det inget åt”.

Andra  skriver:

”I min kommun är vi ensam förskollärare på hela förskolan och ansvarig för ibland så mycket som 5 avdelningar! Det är tungt! Lägg utöver det till att förutom mina ansvarsområden som just förskollärare, även har arbetsuppgifter som plocka disk, förbereda mat/frukost/mellanmål, duka, byta blöja, städa, jaga extrakläder och mycket mer”.

Vikariestopp men kommunen låtsas inte om det

”I höstas fick vi vikariestopp, stopp av inköp av material till barnen. Frågade man kommunen så sa de att det inte alls hade något stopp, men hade våra chefer fortsatt att gå minus med sina verksamheter så hade de fått sett sig om efter annat jobb”.

En utbränd förskollärare i Österåker skriver:

”Ja, jag är utbildad förskollärare men det är inte det jag arbetar som. Jag arbetar som kokerska, diskare, städerska, vaktmästare och ibland förskollärare om jag hinner. (…) Så nej, just nu är jag inte förskollärare, just nu är jag barnens väktare”.

Vill berätta om en förskola i kris

Förskoleupproret skriver att syftet med #pressatläge är att påvisa hur förskolechefer, förskollärare och barnskötare i dag inte längre kan upprätthålla kvalitén enligt de lagar och riktlinjer som de är ålagda att följa.