Renovering av skolkök skjuts på framtiden

Gaetano får vänta längre på ett nytt kök. Säbyskolans kök.
Gaetano får vänta längre på ett nytt kök.
Möglande sprickor och ugnar som inte håller temperaturen. Säbyskolans kök, där mat lagas åt tusen personer varje dag, är i stort behov av renovering.

Men nu skjuts arbetet upp, eftersom kostnaderna stuckit i väg.

Salems kommun har renoverat kök efter kök i grundskolorna de senaste åren. I april skulle turen ha kommit till Säbyskolans kök. Inte en dag för tidigt, enligt kökschefen Gaetano Della Femina.

– I dag lagar vi mat för 550 personer här på skolan och för ytterligare 450 personer som vi levererar, säger han

Kökschefen berättar att ugnarna inte håller en jämn temperatur. I stället får personalen snurra maten för att få en jämn tillagning. Han pekar på golvet där vattnet inte rinner av och förtejpade sprickor i golvet där mögel samlas. I matsalen äter 150-200 skolelever samtidigt.

– Det behövs bättre ventilation och ljudisolering, berättar han.

Men just ventilationen och ljudisoleringen har inte funnits med i kalkylerna. Det är en av anledningarna till att projektet nu skjuts upp till nästa år och att kostnaderna beräknas landa på 22 miljoner kronor i stället för budgeterade 12 miljoner.

– Det här får vi veta i februari, bara två månader innan byggstart. Vi har inte blivit upplysta tidigare, säger kommunstyrelsens ordförande Lennart Kalderén (M).

Han riktar kritik mot hur tjänstemännen tar fram kalkylerna.

– Som politiker måste vi kunna ta ansvar för att vi lägger pengar på kontrollerade projekt, säger Lennart Kalderén och aviserar en genomlysning av hur kalkylerna tas fram och redovisas.