Så många vill studera på Vallentuna gymnasium

Blev inte färre sökande i år till Vallentuna gymnasium.
Blev inte färre sökande i år till Vallentuna gymnasium.
I förra veckan stängde gymnasieantagningen och i april kommer de preliminära beskeden. Men redan nu kan Mitt i avslöja hur många som sökt till de respektive skolorna i nordöstra delen av länet.

Under natten mellan torsdag till fredag stängde gymnasieantagningen. Nu står många ungdomar inför en nervös väntan fram till den 16 april då man får reda på de preliminära antagningsbeskeden. Men Mitt i kan redan nu avslöja siffror för hur högt söktrycket var på gymnasierna i kommunerna Täby, Danderyd, Österåker och Vallentuna.


Antal förstahandssökande till samtliga gymnasier i kommunerna:

Källa: gyantagningen.se


Mitt i har tittat närmare på de större skolorna i de respektive kommunerna. De som har fått fler förstahandssökande sedan i fjol är Tibble, Danderyds Gymnasium och Österåkers gymnasium. Tibble är populärast med 643 förstahandsansökningar.

Det är också den femte mest populäraste skolan i hela Storstockholm, sett till antalet förstahandssökande. Men många sökanden innebär också många reserver.

– Det är lite av myntets baksida. I fjol kunde vi ta in lite under femhundra elever, men det innebar också cirka sexhundra reserver. Vi för nu diskussioner med kommunen om att kunna använda paviljongerna bakom vår skola för att kunna utöka platserna. De ställer sig positiva till det vilket känns bra, säger Niklas Pålsson, vd på Tibble gymnasium.

Vallentuna oförändrad

Täby Enskilda kommer plats nummer två när det gäller popularitet med 386 sökande i första hand, tätt följt av Danderyds 360 och Åvas 301.

Vallentuna Gymnasium hade närmast ett identiskt söktryck jämfört med i fjol. Åva hade något förminskat och Täby Enskilda tappade flest förstahandssökande (se tabellen nedan).


Andel förstahandssökande hos de stora skolorna i kommunerna 2018/2017

* Siffrorna är i procent. Listan omfattar inte förstahandssökande till alla skolor i området utan redovisar bara andelen sökande till de stora gymnasierna i Täby, Danderyd, Österåker och Vallentuna. Källa: gyantagningen.se