Slutspurt – här är råden inför gymnasievalet

Fredrika Bremer-gymnasiet i Haninge.
Fredrika Bremer-gymnasiet i Haninge.
Det är bråda tider för Haninges nior. Vilken utbildning ska man välja? Syokonsulenten Lena Fredsberg ger sina bästa råd.

Till Fredrika Bremer-gymnasiet söker sig inte bara elever från Haninge. Elever från hela länet, både från norrort, Stockholm, Huddinge, Tyresö och Nynäshamn kommer hit.

De blivande gymnasieeleverna har en uppsjö av olika skolor, utbildningar och inriktningar att välja på.

Många väljer även andra kommuner

I Haninge finns förutom Fredrika Bremer-gymnasiet och nya yrkesgymnasiet Fredrik, även Riksäpplets gymnasieskola och Berga naturbruksgymnasium.

Många elever brukar även välja gymnasium i andra kommuner.

Så, hur ska den velige egentligen tänka inför det stora beslutet, som ska göras senast i dag, 15 februari?

Man får välja med intuition

Lena Fredsberg, tillvardags syokonsulent på Östra gymnasiet i Trångsund, uppmanar alla elever, såväl i Haninge och Huddinge som på andra håll, att låta magkänslan ta beslutet, efter att man har läst på.

– Först och främst, det är inte ett val för livet. Du ska gå där i tre år och det ska fungera. Man får välja med intuition, hur det känns i magen. Inte välja det som kompisen, mamma eller pappa tycker, säger Lena Fredsberg.

Vill du gå på en liten eller en stor skola? Hur lång resväg är det?

Tipset: Var nyfiken

Ta reda på allt du vill veta om skolan och gå på öppet hus om du inte gjort det än. Lena Fredsberg tipsar även om så kallade ”provdagar”, som ibland ordnas på gymnaieskolor, där man kan skugga en elev för en dag för att få en känsla av hur skolan verkar.

Här kan du läsa förra årets antagningsstatistik för de kommunala gymnasieskolorna i Haninge.