Högt söktryck bland lärare till Hagaskolan

Jonas Hård blivande rektor på Hagaskolan.
Jonas Hård blir rektor på Hagaskolan när skolan öppnar hösten 2019.
Bygget av Hagaskolan i Vallentuna planeras att vara klar lagom till terminstart hösten 2019.
Bygget av Hagaskolan i Vallentuna planeras att vara klar till terminstarten hösten 2019
Insidan av bygget av Hagaskolan.
Insidan av bygget av Hagaskolan.
Jonas Hård är Ormstaskolans rektor och tar sen över som rektor på Hagaskolan.
Jonas Hård, rektor på Ormstaskolan. Han tar sen över som rektor på Hagaskolan.
Dånet från byggandet av Hagaskolan tycks höras långt utanför kommungränsen. För redan nu får skolans blivande rektor ta emot många jobbansökningar från lärare runt om i landet.
– Annonserar jag ut en tjänst får jag elva till tjugo sökande på en gång, säger Jonas Hård, kommande rektor på Hagaskolan.

Det är över ett år kvar tills invigningen av nya Hagaskolan i Vallentuna. Men redan nu märks ett växande intresse att få börja jobba på skolan. Ansökningarna kommer från hela landet och till och med ända från USA, berättar Jonas Hård som i nuläget är rektor på Ormstaskolan.

– Vi hade en tjänst som låg ute som lärare i engelska och då sökte en amerikan som jobbade för universitet i Uppsala. Sen har en lärare från Luleå hört av sig som har börjat leta efter boende i Vallentuna.

”Touchscreens” i klassrummen

Varför det är många sökande tror Jonas Hård handlar om skolans moderna inriktning, både gällande arkitektur, lärandemiljö och digitala prägel.

– Lärare vill kunna vara med och vidareutveckla undervisningen i sina ämnen. I och med att man kommer till en helt ny skola ger det stora möjligheter att påverka.

Tanken är att Hagaskolan ska bli ”en-till-en skola” som innebär att varje elev har tillgång till en egen dator eller surfplatta. Undervisningen ska också få en särskild digital prägel.

– Vi har pratat om aktivitetstavlor med ”touchscreens” i klassrummen. NO-salen kommer bli väldigt speciell utformad som ska inspirera eleverna att intressera sig för ämnet.

Behöver lärare med högstadiekompetens

När Hagaskolan startar höstterminen 2019 flyttar Ormstaskolan med. Den nya skolan blir då en F-9 skola med plats för 800 elever i grundskolan och 80 barn i förskolan.

Exakt hur stor personalstyrka kommer att bli på Hagaskolan har Jonas Hård svårt att svara på i nuläget. Men betydligt fler än de 65 stycken som i dag är verksamma på Ormstaskolan.

Framförallt är det lärare med högstadiekompetens som efterfrågas, eftersom Ormstaskolan endast har klasser till årskurs sju i dag, och sen årskurs åtta fram till starten av Hagaskolan

– Jag skulle gissa att vi hamnar runt 90 stycken i personalen. Vi söker lärare med kompetens för SO, matte, svenska och moderna språk. Men för att täcka alla behov kommer vi även behöva lärare inom NO, idrott och eventuellt musik.