Lärarnas löner drar ner Sollentuna i ny form av skolrankning

skolrankning sollentuna
Får Sollentuna tummen upp? Eller ner? Eller både och.
Lärarnas riksförbund har gjort en ny skolrankning som tar bättre hänsyn till kommunernas olika förutsättningar.
Sollentuna har bra resultat när det gäller betyg och kostnaden per elev, men klart sämre när det kommer till lärarnas löner och behörighet.
Tydligt är att ingen kommunen kan vara bäst på allt.

Varje år slås det fast vilken kommun som är bäst i Sverige på det ena eller det andra. Bästa skolkommun är inget undantag.

Men Lärarnas Riksförbund har vädrat att det inte är oproblematiskt att jämföra kommuner utan att ta hänsyn till deras olika förutsättningar.

De menar att de nu har gjort en skolrankning som gör just detta. Samtidigt gör de inte anspråk på att göra den ultimata rankningen.

Fyra viktiga delar

De tittar på fyra aspekter av den svenska skolan: Undervisningskostnad per elev, lärarlöner, lärarbehörighet och elevresultat.

När det gäller betyg, som baseras på meritvärdena från årskurs nio, är det Salem som hamnar i topp. Högst andel behöriga lärare hittar man i Sundbyberg och de bästa lärarlönerna går att hitta i Stockholms kommun, som faktiskt är bäst i Sverige.

Fyra variabler ger en total placering

Den högsta kostnaden per elev hittar man i Danderyd.  Dessa fyra variabler slås sedan ihop till en total placering.

Där hittar man Nacka som etta i Stockholms län, och på plats sju i hela Sverige.

Sollentuna sjua i länet och 58:a i Sverige

I den sammanvägda rankningen hamnar Sollentuna på plats 9 av 26 kommuner i Stockholms län, och på plats 58 av alla Sveriges 290 kommuner.

Men som ni kan se i tabellen nedan är det stor skillnad på hur Sollentuna placerar sig i de olika kategorierna. När det gäller kostnad per elev är Sollentuna trea i länet, medan man hamnar i bottenskiktet i kategorierna lärarlöner och lärarbehörighet.


Nacka bäst i länet

Länets kommuner sorterade efter variablerna ”undervisningskostnad per elev”, ”lärarlöner”, ”lärarbehörighet” samt ”elevresultat”. Klicka på rubrikerna för att se var din kommun hamnar inom respektive del.

Placeringarna gäller för hela Sverige. 

Källa: Lärarnas Riksförbund