Fler 9:or väljer Vallentuna i gymnasievalet

Vallentuna gymnasium
Strax innan antagningsfönstret stänger har fler sökt till Vallentuna gymnasium i år.
Årets gymnasieval ser ut att sluta med fler sökande till Vallentuna gymnasium.
Skolan har satsat på elevmöten och stärkt idrottsprofil för att bli förstahandsvalet för 9:orna i Vallentuna.
– Det lutar mot uppgång, säger Johan Klintberg, rektor på Vallentuna gymnasium.

Vid midnatt mot fredag stänger antagningen till höstens gymnasieval. För Vallentuna gymnasium ser det lovande ut med fler sökande jämfört med förra året enligt Johan Klintberg.

– Vi har fler sökande totalt sett på alla program. Men flest till yrkesförberedande programmen, säger Johan Klintberg som inte vill prata om exakta siffror.

Under några år sjönk elevantalet på skolan rejält och flera program slopades. Men nu börjar eleverna åter komma tillbaka och även programmen. Förra året startades programmet Barn och fritid och till hösten finns Teknik och Naturvetenskap bland studieutbudet.

Fler studieplatser i år

Totalt är det ungefär 140 studieplatser (50 fler än i fjol) som ska fyllas och inför årets antagning har man satsat på elevkontakter som metod för marknadsföring av skolans utbildningar.

– Vi har tagit bort pappersannonser helt och använt oss av sociala medier. Sen har gymnasieeleverna fått mycket utrymme till att själva knyta kontakter och skapa relationer med andra högstadieelever i hela Vallentuna.

Hur är dina förhoppningar om utgången nu innan antagningen strax stänger? 

– Min förhoppning är god. Än så länge ser det inte ut att bli färre sökande. Sen får vi efteråt analysera om det är så att det är fler sökande i årets ålderskull och då titta på vilka utbildningar de valde att söka. Utifrån det måste vi fundera på om vi ska starta upp nya program eller anpassa de utbildningar vi redan har så det motsvarar vad elever efterfrågar i dag.

Vilka förändringar har ni gjort i år?

– Vi har tre idrottsprofiler åt elithållet och samarbete med hockeyn och innebandyn. Nytt för i år är även med fotbollen. Jag är av den uppfattningen att om vi har möjligheten att erbjuda utbildningar i samverkan med föreningslivet ger det bättre förutsättningar för eleven att lyckas med både skola och elitsatsning.

De preliminära antagningsresultatet offentliggörs den 16 april och det slutliga beskedet visas för eleven den 2 juli, enligt gymnasieantagningens hemsida.

Fakta

Totala antalet elever på Vallentuna gymnasium mellan 2007-2017

2007

  • Elever: 663

2012

  • 275

2015

  • 287

2016

  • 312

2017

  • 320*

*100 av 320 av årets elever är folkbokförda i en annan kommun än Vallentuna.