Här växer Sundbybergs nya gymnasium fram

Viktor Rydberg öppnar gymnasium i Sundbyberg
En lång hall ska gå längs med de nya bildsalarna så att skapandet blir mer tillgängligt.
Den gamla industribyggnaden i korsningen Landsvägen/Löfströms allé håller på att förvandlas.
I augusti ska 612 högstadie- och gymnasieelever kliva in här – i stiftelsen Viktor Rydbergs nya skola som nu växer fram.

Sedan 2017 har stiftelsens nu 300 högstadieelever gått i tillfälliga lokaler på Löfströms allé. I höst blir högstadieeleverna 450 och flyttar tillsammans med 192 nya gymnasieelever, in i de nya lokalerna.

Här ska sex inriktningar gå att läsa på gymnasiet: Naturvetenskapsprogrammet, med inriktningarna naturvetenskap och naturvetenskap och samhälle, Ekonomiprogrammet med inriktningarna ekonomi och juridik och Estetiska programmet med inriktningarna estetik/media och musik.

– Vi kommer att ha en singer- songwriter-inriktning och en inriktning på musikproduktion, vilket vi inte har på någon av våra andra skolor, säger Kajsa Parmell, som blir ny rektor på gymnasiet.

Viktor Rydberg öppnar gymnasium i Sundbyberg

I augusti ska 612 högstadie- och gymnasieelever flytta in i den gamla fabrikslokalen som just nu byggs om till skola.  Foto: Åsa Sommarström

Alla linjer kommer även att läsa entreprenörskap och eleverna på estetik och media-inriktningen ska också erbjudas en kurs i visuell kommunikation för att kunna marknadsföra sig själva och sina idéer oavsett vad man kommer jobba med i framtiden – något som blir allt viktigare menar Kajsa Parmell.

Vi vill att eleverna ska känna att det som de lär sig här kan bli verklighet

Kajsa Parmell, rektor

– Vi tittar även på ett samarbete ihop med Hyper Island, vi vill att eleverna ska känna att det som de lär sig här kan bli verklighet, förklarar hon.

1100 elever

Skola blir Viktor Rydbergs skolors sjunde, och det fjärde gymnasium som de öppnar.

– Vi måste varje år säga nej till elever som söker till oss, därför ville stiftelsen växa. Sundbyberg passade bra då det är en liten stad i närheten av en stor stad, bra kommunikationer och där det finns möjlighet för oss att bygga ett campus av högstadie- och gymnasium, vilket vi tycker är viktigt, förklarar Kristy Lundström, skolchef.

Viktor Rydberg öppnar gymnasium i Sundbyberg

Kajsa Parmell blir ny rektor för gymnasiet. Kristy Lundström är skolchef. Här i den gamla hörsalen som kommer att bevaras även när den gamla fabrikslokalen byggts om till skola.  Foto: Åsa Sommarström

Som mest ska här gå cirka 1100 elever fördelat på gymnasium och högstadium. De kommer att ha varsin entré och gå i varsin del av skolan men dela på till exempel matsal, bibliotek, skolsköterska, och rörelserum.

– Vi vill inte bli fler än omkring 500 per enhet för att alla elever ska känna sig sedda och för att alla ska känna varandra, förklarar Kristy Lundström.

Lokaler bevaras

Den gamla fabrikslokalen består av fyra våningar över marken och två under jord. Längst ner håller nu ett tillagningskök på att byggas, och här ska även matsal, rörelserum och duschar in.

Högre upp i huset byggs klassrum, grupprum och mycket öppna ytor där man kan sitta och plugga.

En halv trappa ner finns den gamla hörsalen med fasta turkosa stolar och en gammal talarstol, kvar. Rummet kommer att bli kvar även efter att skolan är ombyggd, men utrustas med ny teknik.

Även ett av de gamla konferensrummen kommer att bevaras.

Viktor Rydberg öppnar gymnasium i Sundbyberg

I det gamla direktörsrummet ska lärare framöver kunna sitta och läsa och arbeta.  Foto: Åsa Sommarström

På våning två ligger det gamla direktörsrummet med kakelugn och fiskbensparkett i original kvar. Här ska lärare kunna sitta och jobba omringade av de nya bildsalarna, förklarar Kristy Lundström.

En rekryteringsprocess av lärare pågår just nu och skolan får tillträde till de nya lokalerna 1 juli.

– I augusti blir det fokus på eleverna, men vi ska ha lite fest senare för att fira de nya lokalerna, lovar Kristy Lundström.

Viktor Rydberg öppnar gymnasium i Sundbyberg

Det gamla trapphuset har bevarats. Foto: Åsa Sommarström

Fakta

Sex linjer att söka

Utbildningar som kommer att erbjudas är:

  • Naturvetenskapsprogrammet, med inriktningarna naturvetenskap och naturvetenskap och samhälle
  • Ekonomiprogrammet med inriktningarna ekonomi och juridik
  • Estetiska programmet med inriktning estetik och media
  • Estetiska programmet med inriktning musik

Stiftelsen Viktor Rydbergs skolor grundades 1994, utan vinstsyfte, av Louise Westerberg och Louise Ankarcrona

Idag driver stiftelsen tre gymnasieskolor och tre högstadieskolor.

Gymnasiet i Sundbyberg blir stiftelsens sjunde skola.

Ett informationsmöte om skolan hålls 31 januari. Läs mer på skolans hemsida

Källa: Viktor Rydbergs skolor