Sophie fick en pratstund med statsministern

Eleven Sophie Nilsson fick prata med statsminister Stefan Löfven.
Eleven Sophie Nilsson fick prata med statsminister Stefan Löfven.
Anders Fajersson, rektor på Midsommarkransens gymnasium, är nöjd med regeringens beslut.
Anders Fajersson, rektor på Midsommarkransens gymnasium, är nöjd med regeringens beslut.
Minskande antal sökande till yrkesprogrammen gör att regeringen nu föreslår att åter göra så att även dessa program ger grundläggande behörighet till högskolan. "En investering", sa statsminister Stefan Löfven under en pressträff på Midsommarkransens gymnasieskola på måndagseftermiddagen.

Regering föreslår ett återinförande av högskolebehörighet för yrkesprogrammen. Det avslöjade statsminister Stefan Löfven och gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström under en presskonferens på Midsommarkransens gymnasium.

Sedan 2010, då den förra regeringen tog bort den grundläggande behörigheten från yrkesprogrammen, har man kunnat se att andelen sökande till de här programmen sjunkit drastiskt. Det förklarade statsministern under pressträffen. Den nya satsningen ska råda bot på flykten och locka tillbaka eleverna, enligt regeringen.

– Ungdomar är smarta. De vill lämna gymnasiet med så många möjligheter som det går. Och det är klart, har du en högskolebehörighet också är du ju mycket starkare den dag du vill växla karriär. Och detta vet ungdomarna.

Stockholms skolborgarrådet Olle Burell (S) är mycket nöjd med förslaget.

–  I dag finns det tomma platser på yrkesförberedande gymnasieprogram, trots att dessa utbildningar ger jobb i branscher med skriande behov av att anställa. I Stockholm har vi vänt trenden och gjort de yrkesförberedande programmen attraktiva igen genom att garantera högskolebehörighet. Det är glädjande att regeringen nu ser till att denna förändring sker i hela landet.

Förändringen skulle träda i kraft den 1 januari 2019 och tillämpas på utbildningen som påbörjas till hösten samma år.

Rätt väg

Pressträffen föregicks av en rundvandring på gymnasieskolan, där statsministern bland annat fick se hur det kan gå till på en lektion för de elever som studerar till barnskötare på barn- och fritidsskötarprogrammet. Anders Fajersson är rektor på Midsommarkransens gymnasium och är även han mycket nöjd med regeringens besked. Just Midsommarkransens barn- och fritidsskötarprogram är redan utformat så att eleverna får grundläggande behörighet och Anders Fajersson kan bara se fördelar.

– Jag tror att det här är helt rätt väg att gå, säger han.

Sophie Nilsson var en av de elever som fick prata med statsministern under hans besök:

– Vi visade appen Puppet pals och hur vi kan jobba med till exempel konflikthantering. Det var roligt att prata med honom.