Så ska skolan få elever att klara gympan

Fler ska få godkänt i idrott och hälsa i Tyresö.
Fler ska få godkänt i idrott och hälsa i Tyresö.
Antalet niondeklassare som får godkänt i idrott och hälsa har sjunkit de senaste åren i Tyresö. För att lösa problemen har man börjat sätta in extralektioner och bygga om i omklädningsrummen.

Tyresö kommun har under förra hösten och våren genomfört en utredning om varför andelen som får godkänt i idrott och hälsa sjunker i kommunen. Då har de bland annat sett att allt fler flickor i nian, framför allt på Nyboda skola, inte når upp till godkänt betyg och att många nyanlända inte får godkänt eftersom de har låg simkunnighet.

Satte upp draperier

Lösningen som utredningen kom fram till var att sätta in extra simlektioner och att bygga om i omklädningsrummen för att fler elever ska vilja byta om och duscha i skolan.

– Det är både pojkar och flickor som inte vill duscha och byta om i skolan. Vi har satt upp duschdraperier i vissa av skolorna. Vilken effekt det kommer att ha får vi se när betygen för vårterminen kommer in, säger Lisa Hellblom, utredare på barn- och utbildningsförvaltningen.

Under hösten har vissa skolor även satt in extra ”puls-pass” där elever kan vara med frivilligt och i sommar kommer kommunen att genomföra fler satsningar.

Simskola i sommar

– Vi kommer att satsa på simning för nyanlända under sommaren. Sommarskolan är frivillig och simundervisning erbjuds i början och slutet av sommaren. Vi hoppas att många kommer till den, för simningen är en stor anledning till att många nyanlända elever inte klarar av idrotten, säger Lisa Hellblom

Hon berättar även att arbetet med att göra det möjligt för fler niondeklassare att nå godkända betyg i idrott och hälsa kommer att fortsätta framöver.

 Verksamhetschefen för grundskolan kommer att föra regelbundna samtal med skolorna för att fånga upp hur det går och om det krävs särskilda insatser på olika skolor, säger Lisa Hellblom

Fakta

Andel icke godkända idrott och hälsa

Så många nådde inte upp till godkänt betyg – HT16

Dalskolan: 8%

Kumla skola: 8%

Nyboda skola: 25%

Strandskolan: 5%

Tyresö skola: 4%

Siffrorna syftar på niondeklassare

Källa: Tyresö kommun