Skolan får pengar till höjda lärarlöner

Den politiska majoriteten vill dra ner på administrationen i stadshuset och i stället satsa ute i verksamheterna. Mest får den skuldtyngda skolan – 60 miljoner kronor.

Under året har utbildningsförvaltningen tampats med ekonomiska bekymmer och grundskolan går särskilt mycket minus. Mitt i Lidingö Tidning har tidigare skrivit om hur lärare lämnar ön för högre lön på andra sidan bron och om hur föräldrar ställt krav på politikerna i utbildningsnämnden.

I budgetdirektiven inför nästa år vill den politiska majoriteten, Moderaterna, Kristdemokraterna och Lidingöpartiet, höja beloppen för skola och förskola med 3 procent. Det är ungefär 30 miljoner kronor. Lika mycket får skolan för att barnen blir fler, totalt 60 miljoner.

– Ingen förvaltning får större uppräkning än skolan och det här är en markering att vi vill försöka minska lönegapet, säger utbildningsnämndens ordförande Hans Barje (M).

Kommer de här pengarna att räcka?

– Lönedifferensen kommer att minska, ja. Vi sätter inte löner men vi är tydliga med att pengarna ska gå till löner, inte till administration eller centralt. Vi kan inte lösa det på ett enda budgetår, men man måste våga ifrågasätta sin egen verksamhet och hur man kan bli mer effektiv, säger han.

Oppositionsrådet Amelie Tarschys Ingre (FP) vill se en ännu större satsning på skolan.

– Det är roligt att man fortsätter att satsa på skola och förskola men jag saknar en satsning på gymnasieskolan. Jag tror att det blir svårt för Hersby att klara sig, säger hon.

Samtidigt som skolan och andra verksamheter som hemtjänsten och socialpsykiatrin får mer pengar, läggs mindre resurser centralt i stadshuset.

Två olika utredningar ska hjälpa kommunen att spara in på administration.

– I debatten har det förekommit mycket snack om att administrationen kostar mycket pengar och jag delar den analysen. Vi har byggt upp lite för stora administrativa kostnader som vi måste ta tag i. Våra utgifter ökar snabbare än intäkterna, säger kommunalrådet Carl-Johan Schiller (KD).

Vi har byggt upp lite för stora administrativa kostnader som vi måste ta tag i.Carl-Johan Schiller (KD)