Skolan i Costa Rica gav henne perspektiv

Karolina berättar att tiden i Costa Rica har gjort att hon blivit säkrare i sig själv. Här rakar hon av sig håret för en insamling mot cancer.
Karolina berättar att tiden i Costa Rica har gjort att hon blivit säkrare i sig själv. Här rakar hon av sig håret för en insamling mot cancer.
Det började med en artikel i tidningen.

Nästan två år senare har Stocksundstjejen Karolina Lagercrantz, 19, rakat av sig håret i kampen mot cancer och lärt unga kriminella att ta sig fram utan våld.

Resan började på en skola i Costa Rica och snart tar hon studenten.

– Jag läste en text i DN lördag som handlade om en kvinna som jobbade på ett konsulat i Singapore och jag tyckte det verkade vara ett jättespännande jobb, så jag kollade upp hennes utbildning.

Från ett halvsvajigt Skypesamtal strax utanför Costa Ricas huvudstad, San José, börjar Karolina Lagercrantz berätta bakgrunden till ett och ett halv minst sagt händelserika år.

Kvinnan i Singapore visade sig ha gått på en UWC-skola (United World Colleges) i Italien och när Karolina hade fått reda på det dröjde det inte länge innan hon själv var på väg mot skolans motsvarighet i Costa Rica.

Eller ja, för att få stipendiet till att åka var hon tvungen att skriva en skriftlig ansökan och gå på en massa intervjuer.

– Jag tror att de vill försäkra sig om att de fick en person som skulle representera Sverige på ett bra sätt, samtidigt som den personen skulle vara för nyfiken på övriga världen för att vilja stanna i Sverige, säger Karolina.

Idéen till UWC-skolorna föddes efter andra världskriget, skolorna har som syfte att samla ungdomar från alla möjliga bakgrunder.

– Det kanske låter kliché, men det bästa med skolan är faktiskt att man får träffa så många människor från olika kulturer och samhällsklasser, säger Karolina.

När en vän till Karolinas kompis drabbades av en ovanlig form av äggstockscancer bestämde sig skolan för att försöka samla in pengar till behandlingen.

Resultatet blev insamlingen ”Bald for a cause” och ett löfte från Karolina: lyckades man samla in 200 dollar skulle hon raka av sig håret. Pengarna trillade in och efter ett tag satt hon i frisörstolen.

– Jag tror aldrig det hade hänt i Sverige. Här tvingas man att pusha sig själv för att hjälpa andra människor och det blir enklare när man har skaffat sig personliga band till dem.

Skolans arbete kretsar mycket kring välgörenhet. För Karolina har det bland annat inneburit en kurs i ”non violence communication” som skolan betalade.

– Vi har åkt runt till olika rehabiliteringscenter i närheten av skolan och mött framför allt ungdomar som har levt på gatan och varit drogmissbrukare. I deras verklighet har våldet varit det enda sättet att ta sig fram. För att hjälpa dem komma på rätt bana har vi haft en kurs en gång i veckan där vi lärt dem vad vi kan.

I maj tar Karolina studenten och hennes framtid är på många sätt färgad av ungdomarna hon mött i Costa Rica.

– De har gett mig motivation att plugga hårt, så att jag kan komma in på universitet som ger mig möjlighet att hjälpa dem i det långa loppet.

Fakta

Föddes ur andra världskriget

Varje år delar den svenska kommittén för UWC ut åtta till tio stipendier till ungdomar.

Stipendierna ger eleverna möjlighet att läsa sina två sista år på gymnasiet på en internationell internatskola.

UWC-skolornas fokus ligger på fred och samhörighet. En viktig poäng med skolan är att samla ungdomar från olika kulturer och klassbakgrunder.

Det finns 15 UWC-gymnasieskolor i världen i lika många länder.

Källa: UWC