ANNONS

Skolan isolerade deras funktionsnedsatta barn

Farsta grundskola isolerade deras barn.
Farsta grundskola isolerade Carl och Tim på grund av deras diagnoser.
Farsta grundskola/Adolf Fredriks musikklasser kritiserades hårt av Skolinspektionen för bristande stöd till behövande barn. Brister så allvarliga att de bryter mot skollagen. Nu kan Mitt i berätta om Carl och Tim. Bröderna är 7 och 9 år och har koncentrationssvårigheter.
Något Farsta grundskola löste genom att sätta barnen i isolering.
ANNONS

På bordet i radhuset i Farsta ligger skolböcker och pennor, på golvet en teckning. Det är tisdag förmiddag och Carl sladdar in och visar upp sitt senaste alster.

– Kolla det är en hashtagteckning, hashtag Kalsongsimon står det! skrattar han fram.

Simon, eller Kalsongsimon som han numer kallas, är pappa till Carl och tar emot teckningen med ett leende medan mamma Mikaela torkar bort en tår. Det är tisdag förmiddagen och elfte dagen som Carl och hans äldre bror Tim hemskolas.

För tolv dagar sedan gick Carl ettan och Tim trean på Farsta grundskola/Adolf Fredriks musikklasser.

Önskar att jag lärde mig mer

Tim, nio år

Farsta grundskola isolerade deras barn.

Carl och Tim får nu undervisningen vid matbordet. Foto: Wilhelm Jaresand

– Jag tycker hemmaskolan är mycket bättre, jag får mycket mer hjälp. På riktiga skolan fick jag bara sitta och kolla på Youtube. Lärarna jobbade aldrig med mig. Det är synd för jag önskar att jag lärde mig mer där, säger Tim.

ANNONS

Lillebror Carl stämmer in.

– Den andra skolan var fruktansvärd. Jag rymde hela tiden för jag blir arg för att alla är förskräckliga.

Bröderna har alltid haft svårt i skolan. Tim på grund av sin ADHD och autism. Carl då han är utåtagerande och har svårt att koncentrera sig. Hans utredning är precis påbörjad.

Farsta grundskola isolerade deras barn.

Tim har ADHD och autism, Carl utreds för detsamma. Foto: Wilhelm Jaresand

– I förskoleklassen gick det bra för Carl. Mycket tack vare att personalen verkligen ansträngde sig, men när han började ettan i somras ville nya läraren skapa sin egen uppfattning istället för att följa det som tidigare fungerat. Sedan dess har Carl bara varit med på fem lektioner, säger Mikaela.

Varför skolan misslyckades med att anpassa undervisningen, vilket de är skyldiga till enligt lag, är oklart. Istället löstes problemet genom att separera Carl och Tim från sina respektive klasser.

Tim vaknar med ångest och skriker att han inte vill

Mikaela

Tim sattes i ett eget rum högst upp i skolan, Carl i ett längst ner. Där tillbringade de skoldagarna ensamma med varsin fritidspedagog. Avskurna från sina klasskompisar.

Sedan hände något som fick skolan att gå steget längre.

Farsta grundskola isolerade deras barn.

Skolan satte först bröderna ensamma i varsitt rum, sedan i ett eget hus – på en annan skola. Foto: Wilhelm Jaresand

– När jag skulle hämta barnen en dag så märkte jag på fritidspedagogen att något var fel. Hon sa ingenting men dagen efter kom ett mail där det stod att Carl hade gått fram till en tjej i sexan och dragit upp tröjan på henne och lagt handen på hennes bröst, säger Mikaela.

Skolan anmälde händelsen som sexuella trakasserier.

– Det är helt klart allvarligt och det får mig att undra var de vuxna var? Skolan har själv slagit fast att Carl alltid behöver en vuxen närvarande, och de säger att en fanns där när det hände men ingenstans finns den personens vittnesmål. De har heller inte frågat Carl hur han ser på det som hänt, och sexuella trakasserier? Han är sju år gammal.

Efter incidenten beslutade skolan att flytta på både Tim och Carl, men inte till ett annat rum utan till ett eget hus – på en annan skola.

– De skulle fortfarande tillhöra Farsta grundskola men sitta i ett eget hus på Magelungsskolan tillsammans, helt avskurna från sina klasskompisar. Trots att de inte ens går i samma årskurs, säger Simon.

Farsta grundskola isolerade deras barn.

Carl retas lite med sin storebror Tim under matbordet på lunchrasten hemma i köket. Foto: Wilhelm Jaresand

Föräldrarna överklagade beslutet och blev chockade av skolans ärliga förklaring.

– De skrev att de isolerade våra barn för att ge ett lugn till de andra i klassen, beslutet hade ingenting med våra barns lärande att göra vilket helt bryter mot skollagen, säger Mikaela.

Det enda som fanns kvar i protestväg var att ta barnen från skolan. Därför får bröderna nu sin skolgång hemma vid köksbordet.

– Det känns horribelt att hemskola barnen och vi hoppades att någon skulle reagera på just det, att kommunen skulle undra varför två barn i Fasta inte går i skolan, men vi har inte hört någonting, säger Mikaela.

Hon lämnar rummet med tårar i ögonen. Simon sitter på golvet med Carl klättrandes i famnen.

– Det känns hopplöst. Men vi ger oss inte för vi tror på att våra barn har rätt till utbildning, och att det ska handla om just utbildning och inte förvar, säger han.

Farsta grundskola isolerade deras barn.

”Jag kan ingenting” säger Tim till sin mamma som påminner honom om att han ligger långt före i matten. Foto: Wilhelm Jaresand

På sin hemsida skriver Farsta grundskola/Adolf Fredriks musikklasser att det är ”en skola för alla” som är ”noga med att alla ska kunna tillgodogöra sig utbildningen på lika villkor” och att ”ingen elev eller grupp känner utanförskap” eftersom ”skolan tillvaratar olikheter och gör dem till en tillgång”.

Simon skakar på huvudet när han hör det.

– Det är ett hån. Mina barn har exkluderats och tagits bort från undervisningen på grund av sina olikheter.

I rummet intill står Mikaela och tittar ut genom fönstret.

– Skolan var ju den mest fantastiska platsen när man var liten, man sprang ju dit. Istället vaknar Tim med ångest och skriker att han inte vill och Carl har inte ens fått chansen. Vi vet att det är en utmaning men med rätt stöd så har de fantastisk potential. Det ser vi här hemma.

När Mitt i ringer rektorn Cathrine Sahlsten för en kommentar blir det ett kort samtal.

– Jag lämnar inga kommentarer på sådana ärenden, det gör jag inte.

Okej, men du kanske vill förklara varför ni själva skrivit att ni isolerade dem för de andra barnens skull? Det bryter väl mot skollagen?

– Jag avböjer att kommentera.

Eller att barnen säger att de mest fått kolla på Youtube hela dagarna?

– Som sagt, jag avböjer att kommentera.

Carl, Tim, Mikaela och Simon heter egentligen något annat.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Farsta Sköndal Gubbängen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.