Skolan lades ner inför skolstarten

Fem dagar före skolstarten kom chockbeskedet. Wäsby Restaurangskola går i konkurs och lägger ner.

– Jag trodde inte det var sant när jag hörde det. Jag var tvungen att ringa till skolan, berättar eleven Zenobia Abdallah.

Så sent som i juli planerade ledningen för Wäsby restaurangskola att hälsa 17 nya elever välkomna till det nya läsåret. Men i augusti ändrades allt snabbt då flera elever ändrade sina val och gick till andra skolor. Till slut återstod bara nio elever i årskurs 1.

För Wäsby restaurangskola, som bara har en klass i varje årskurs, blev det omöjligt att fortsätta och i förra veckan begärde ägarna skolan i konkurs. Sammanlagt 40 elever fick med fem dagar kvar till skolstart leta efter en ny skola.

– Jag tror ingen riktigt förstod att det var sant först. Att det kunde hända bara några dagar före skolstart, säger Väsbytjejen Ida Johansson som går i årskurs 2.

– Det kändes jättejobbigt. När jag gick till skolan för att lämna tillbaka böcker var det nästan så att jag fick tårar i ögonen, berättar klasskamraten Josefin Lundqvist.

Lika deppig är Christer Wiklund, en av tre ägare som drivit skolan sedan 2008.

– Det känns skittråkigt. Vi har gått in med egna medel, lagt ner mer än heltid och verkligen brunnit för det här med restaurang. Och så står man här med lite och ingenting, säger Christer Wiklund.

Nästan alla elever från Wäsby restaurangskola har nu börjat på restauranglinjen på Arlandagymnasiet i Märsta.

– Det är jättetråkigt för eleverna. Vi känner stor sympati för dem och stöttar dem så mycket som det bara går, säger Arlandagymnasiets rektor Anna-Karin Lundström.

Samma dag som Wäsby restaurangskola begärdes i konkurs publicerade Dagens industri en granskning gjord av kreditupplysningsföretaget UC som visar att var fjärde gymnasiefriskola förra året gick med förlust. En viktig orsak anses vara att årskullen som i år börjar på gymnasiet är betydligt mindre än vanligt.

Anna-Karin Lundström menar också att 2011 års gymnasiereform, som innebar att yrkesprogrammen inte längre ger behörighet till högskolan, gjort att det har blivit extra svårt att fylla platserna till yrkesprogrammen.

– Det är många elever som inte vet säkert vad de vill och många föräldrar säger att tänk om du ångrar dig om du inte får behörighet, säger hon.

En annan förklaring, som utbildningsnämndens ordförande Christine Hanefalk (M) lyfter fram, är dagens överetablering av gymnasieskolor i Stockholms­regionen.

– När Skolinspektionen godkänner nya skolor har man hittills tagit liten hänsyn till konkurrenssituationen. Kommunerna har bara rätt att yttra sig i samband med start av nya skolor och där tar man upp hur marknadsläget ser ut.

– Det här var inte den första skolan som fått lägga ner i länet och tyvärr förmodligen inte den sista, säger hon.

Nu blir det inga mer luncher på restaurangskolan.

Det känns skittråkigt. Vi har verkligen brunnit för det här med restaurang. Christer Wiklund, Wäsby restaurangskola

Fakta

Tio friskolor kvar i kommunen

Kommunen har i dag 14 grundskolor. Åtta av dem är friskolor medan sex skolor är kommunalt drivna.

Efter Wäsby restaurangskolas konkurs finns två privata gymnasier kvar, Peabskolan och Energi­gymnasiet. Kommunen driver Väsby nya gymnasium.

Källa: Upplands Väsby