ANNONS

Ett år efter mordet – skolan hedrar Mahmouds minne

enskede gård
Hundratals ungdomar samlades på minnesstunden dagen efter mordet.
Den 13 december 2017 knivhöggs 16-årige Mahmoud Alizade till döds på Enskede gårds gymnasium.
En 17-årig elev dömdes för mordet till rättspsykiatrisk vård.
Idag hedrar skolan Mahmoud med en minnesstund.
ANNONS

Det var på luciadagen 2017 som Mahmoud Alizade knivhöggs till döds av en annan elev på Enskede gårds gymnasium. Mahmoud var på väg till en lektion när han plötsligt attackerades.

En annan elev greps och anhölls strax efter mordet. Tingsrätten dömde den 17-årige eleven för mord till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Hovrätten fastställde domen i september.

Det finns ingenting i utredningen som visar på att 17-åringen och Mahmoud hade en konflikt. Han har själv uppgett att han inte visste vem Mahmoud Alizade var.

Kom till Sverige som ensamkommande

Mahmoud kom till Sverige hösten 2015 som ensamkommande flyktingbarn. Han var ursprungligen från Afghanistan, men bodde i Iran inan han kom till Sverige.

Mahmoud tyckte om att spela fotboll, han beskrivs som mycket social och snäll och hade hunnit lära känna många människor i Sverige. På minnesstunden på skolan dagen efter mordet samlades hundratals ungdomar från hela stan.

ANNONS

Enskede gårds gymnasium kommer att uppmärksamma årsdagen av Mahmoud och hedra hans minne.

– Jag har planerat dagen tillsammans med elever och personal. Vi kommer att inleda dagen med en lussefika och sedan blir det minnesstund för dem som vill mellan klockan 10 och 11. Vi har lagt fram både bibeln och Koranen och det kommer att finnas en minnesbok som man kan skriva i. Några av eleverna kommer att filma för att skicka till hans mamma, säger Anna Gustavsson Avci.

Polis på plats på skolan

Kuratorer finns tillgängliga och det finns även stöd för personal om det skulle behövas.

Minnesstunder är endast för skolans elever och personal och skolan kommer att vara stängd under dagen.

– Vi kommer att ha polis på plats på skolan för att vi ska kunna ha låsta dörrar och värna att det blir lugnt, så att våra elever och vår personal får ha sin sorg ifred, säger Anna Gustavsson Avci.

Efter skoldagens slut kommer de av skolans elever och personal som önskar att åka till Strandkyrkogården för att hedra och minnas Mahmoud. Sörjande som inte är elever på skolan hänvisas dit.

Många har slutat på skolan efter mordet.

– Många elever bytte i skola i samband med det här och vi har en ny skolledning sedan i augusti, säger Anna Gustavsson Avci.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.