Min lokala hjälte

Skolan öppen trots branden – men många barn har gått hem

Vid 09.30-tiden var branden i en paviljong på Gubbängsskolan fortfarande inte under kontroll.

Skolans verksamhet pågår som vanligt.

Men många barn har valt att gå hem.

– Min dotter tyckte det luktade för mycket rök, säger pappan Lennart Selggren.

Vid 03-tiden natten till fredagen började det brinna i en paviljong på Gubbängsskolan. Paviljongen var ännu inte färdigställd och inga elever vistades i den.

Släckningsarbetet har pågått hela morgonen och vid 09.30-tiden var branden fortfarande inte under kontroll.

– Vi arbetar för fullt. Det kommer att bli en totalskada, säger Ulf Blomqvist vid Storstockholms brandförsvar.

Ingen har skadats i branden. Polisen utreder mordbrand.

Paviljongen hade fyra klassrum, grupprum och lärarrum. Den skulle stå klar under hösten. Enligt ett informationsmöte tidigare i veckan hade skolan fortfarande inte bestämt hur paviljongen skulle användas.

Skolans verksamhet pågår som vanligt under fredagen.

– Undervisningen pågår som vanligt. Paviljongen är på baksidan, så släckningsarbetet stör inte skolverksamheten, säger rektor Deirdre Cronin Olsson som också berättar att en informatör mötte föräldrar och barn på skolgården påmorgonen, och att alla lärare har pratat med sina elever om branden.

Vad säger du om det som hänt?

– Det är klart att man blir besviken, men sedan handlar det om att se till att verksamheten pågår och att det blir bra för eleverna.

En del föräldrar valde att vända tillbaka hem med sina barn – och vissa av de barn som blivit lämnade valde själva att gå hem efter ett tag.

– Min dotter gick hem efter en halvtimme. Hon tyckte det luktade för mycket rök och då sa lärararen att hon fick gå hem om hon ville. Två av hennes kompisar följde också med, berättar Lennart Selggren, pappa till en 11-årig flicka.

Han ifrågasätter skolans hantering av situationen.

– Jag tycker att de borde ha spärrat av skolgården. De borde inte ha släppt in barn där så tidigt med tanke på hur mycket rök det var. Mina kläder stank av rök bara efter att jag hade varit där och lämnat, säger han.

I en lokal Facebook-grupp vittnar flera andra föräldrar om stark röklukt. ”Fick huvudvärk omgående och kunde inte andas”, skriver en mamma.

Det är andra gången på kort tid som en skola i Farsta utsätts för en brand. I början av juni brann det i en paviljong i Farstaängsskolan.