Här är Haningeskolan som bara har svenskt kött

Dalarö skolas husmor Pernilla Wahlström och elever i matsalen.
Dalarö skolas husmor Pernilla Wahlström och elever i matsalen.
Medan bara 30 procent av köttet i Haninges offentliga kök är svenskt, är andelen väldigt hög på sina håll. På Dalarö skola är till exempel 100 procent av köttet svenskt.
– Jag vill inte ha stora mängder antibiotika i det kött vi serverar, säger husmor Pernilla Wahlström.

Inne i den gröna skolmatsalen på Dalarö skola har det dukats upp för jägarmästarkyckling med champinjoner och enbär.

De första eleverna, från årskurs 5 och 6, kommer in i rad.

Några har bråttom. Bussen till simhallen går efter lunch.

 

 

Victor Pettersson, Lily Karim, Elin Johansson Springer och Lovisa Hallberg hugger in.

Victor Pettersson, Lily Karim, Elin Johansson Springer och Lovisa Hallberg hugger in.

 

 

Det är fredag och detta är andra gången denna vecka som det serveras kött eller kyckling på skolan.

Medan bara 30 procent av köttet i Haninges offentliga kök är svenskt, är andelen väldigt hög på sina håll. På Dalarö skola är till exempel 100 procent av köttet svenskt.

Jag går utanför kommunens avtal om det behövs för att få svenskt kött och fågel

Pernilla Wahlström, husmor på Dalarö skola

– Svenskt kostar ju mer. Men vi tycker det är viktigt med ursprunget och vill gynna våra egna lantbrukare. Jag vill inte ha stora mängder antibiotika i det kött vi serverar, och närproducerat är bra för både miljön och djuren. Vi kompenserar genom att ibland servera blodpudding som är billigare, säger Pernilla Wahlström.

Hon har jobbat på Dalarö skolas skolkök i snart 20 år, och är engagerad i att det ska vara svenskt.

Fakta

Skolan serverar vegetariskt två dagar i veckan

250 elever går på skolan, 80 går på förskolan.

400 portioner görs varje dag på Dalarö skola.

Vegetariskt eller veganskt serveras två dagar i veckan. Kött eller kyckling serveras högst två dagar i veckan. De andra dagarna blir det fisk.

Källa: Dalarö skola

Delar av lunchbuffén är uppdukad på Dalarö skola.

Delar av lunchbuffén är uppdukad på Dalarö skola.

– Jag går utanför kommunens avtal om det behövs för att få svenskt kött och fågel. Det brukar aldrig vara några större problem.

Bryr sig föräldrarna om matens ursprung?

– Intresset har ökat. De frågar hur mycket som är ekologiskt, och vill gärna ha mer vegetariskt. Jag brukar svara att jag tycker det är viktigare att det är svenskt än att det är ekologiskt. Det finns ekologiskt odlade råvaror som färdats långt på vägen hit, säger Pernilla Wahlström

Vet barnen om att det är svenskt då? Ja, vissa. En av dem är 12-åriga Victor Pettersson.

– Då vet man att köttet inte åkt särskilt långt och att det är bra för miljön, säger han mellan tuggorna.

Skolköket på Dalarö försöker även minska svinnet så mycket som möjligt.

Lova Erlandsson är på väg ut med en ny plåt med jägarmästarkyckling.

Kocken Lova Erlandsson är på väg ut med en ny plåt med jägarmästarkyckling.

Resterna från currykycklingen från förra veckan har man fryst in och återvänder denna dag som alternativ till jägarmästarkycklingen, och riset som inte gick åt från dagen innan har man värmt upp denna dag igen.

Men att helt ta bort svinnet går inte.

– Vi kan aldrig stoppa eleverna att slänga mat, säger kocken Lova Erlandsson.