Skolan ska rymma 800 gymnasister

Här kommer en av stans största gymnasieskolor att slå upp sina portar – i ett av Södermalms ­finaste kulturkvarter.

Redan nästa år kan skolan komma att ta in elever.

Det blir allt fler barn i Stockholm. För att kunna möta de nya, stora elevkullarna kommer en ny, stor kommunal gymnasieskola öppna på Södermalm.

Den kommer att ligga på Stigbergsgatan 26, i Franz Schartaus handelsinstituts gamla lokaler. Det kulturminnesmärkta huset som byggdes i början av seklet har alltid inrymt skolor. Förutom handelsinstitut har det varit olika former av vuxenutbildningar här. Men dessa har nu flyttat på sig, och huset ska byggas om för att passa som gymnasieskola.

– Ett av våra problem är att väldigt många elever söker sig till våra skolor i innerstan, utan att lyckas komma in. Med den här nya skolan blir det större utbud, säger Jan Holmquist, gymnasiedirektör i Stockholm.

Innan skolan kan tas i bruk måste huset byggas om. Det saknas bland annat bibliotek, toaletter och personalutrymmen. Dessutom måste matfrågan lösas – om det kommer att gå att bygga ett eget tillagningskök och en matsal i eller nära huset, eller om eleverna ska få matpengar för att äta sin lunch på stan.

Vilka program skolan kommer att få är ännu inte klart. Men skolborgarrådet Lotta Edholm (FP) vill gärna att traditionen med det gamla handelsinstitutet lever kvar.

– Förhoppningsvis blir det ett gymnasium med inriktning på ekonomi och handel, säger hon.

Vilket namn som skolan kommer att få är också ännu för tidigt att säga. Kanske blir det Stigbergsgymnasiet eller Frans Schartaus gymnasium, ett namn som är ­ledigt sedan 2012 då gymnasiet som låg på Bohusgatan på Södermalm bakades ihop med Brännkyrka gymnasium i Midsommarkransen.

– Det finns alla förutsättningar för att skolan kommer att bli jättepopulär. Den ligger i en fantastiskt vacker miljö, nära till kollektivtrafiken, säger Lotta Edholm.

En ny skola Södermalm är välkommet, tycker gymnasieeleverna Rebecka Palmqvist och Johanna Borin.

– Det skulle absolut kunna vara ett alternativ, förstås beroende på vilka program den har, säger Rebecka Palmqvist, 19 år,

– Men det känns lite osäkert att börja en helt ny skola. Kanske skulle man vilja vänta något år för att först se hur den är, säger Johanna Borin, 19 år.

Skolborgarrådet hoppas att skolan kan starta redan höstterminen 2015. Annars blir det något av de kommande åren.

Jan Holmquist, gymnasiedirektör, är glad över att kunna öka utbudet i innerstaden.

Det finns alla förutsättningar för att skolan kommer att bli jättepopulär.Lotta Edholm (FP)

Fakta

Ett av stadens största gymnasium

Det nya gymnasiet planerar ta emot upp till 800 elever, vilket gör skolan till ett av de största gymnasierna i Stockholms stad.

Hyreskostnaden är 4,3 miljoner om året.

I Stockholms stad finns det över 80 gymnasieskolor och cirka tio gymnasiesärskolor.

Södra Latin var i fjol den skola i stadsdelen med högst söktryck och där det krävdes högst antagningspoäng.

Källa: Stockholm stad