ANNONS

”Skolan ska vara elevernas fristad”

Föräldern Heléne Tryding tror att en bra atmosfär och rätt inställning på skolorna kan ändra mycket.
Föräldern Heléne Tryding tror att en bra atmosfär och rätt inställning på skolorna kan ändra mycket.
Alla skolor är skyldiga att se till att barnen utvecklas. Det tycker Tyresö­föräldern Heléne Tryding.

– Skolan ska vara en fristad där alla elever ska kunna utvecklas oavsett föräldrarnas bakgrund och intressen, säger hon.
ANNONS

Heléne Tryding, mamma till tre barn på 9, 12 och 14 år, har i huvudsak positiva erfarenheter från barnens skolvärld. På Strandskolan, där barnen går, får sammansvetsade arbetslag ta ansvar och stämningen på skolan är god med höga förväntningar på barnen.

– Men så bor vi ju också i ett ganska segregerat område där folk har det gott ställt och föräldrarnas utbildningsnivå är hög. Då är det förmodligen lättare att vara lärare, säger hon.

Efter en genomgång av hela kommunens utbildningsverksamhet i början av året meddelade Skol­inspektionen att skillnaderna i resultat mellan kommunens olika skolor är ett allvarligt problem. Att 40 procent av niorna på Nyboda skola lämnade skolan utan godkänt i alla ämnen förra året är inte acceptabelt.

Heléne Tryding tycker att det är synd att resultaten på de olika skolorna skiljer sig åt.

– Vi har ju skolplikt i Sverige. Eleverna måste gå dit. Då är skolorna skyldiga att se till att det fungerar bra, att de erbjuder eleverna en pallett av ämnen så att de kan utvecklas, oavsett vilka föräldrar man har, säger hon.

I organisationen Sveriges kommuner och landstings senaste ranking hamnade Tyresö på plats 157 av Sveriges 289 kommuner. 13 andra kommuner i länet placerade sig över Tyresö.

Med hänsyn till socioekonomiska faktorer borde fler elever i Tyresö få godkänt i alla ämnen, enligt Skolverkets beräkningsmodell.

Efter fyra år med dalande betyg i Tyresös grundskolor är dock årets resultat ett trendbrott. I år ökade åter andelen behöriga till gymnasieskolan från 86,1 till 87,4 procent.

Vad gäller lärartäthet och andelen behöriga lärare låg Tyresö förra året ungefär i nivå med snittet för länet, medan kostnaden per elev vid den senaste mätningen 2012 låg en bra bit under länssnittet.

ANNONS

I debatten talas det ofta om att skolan inte får tillräckligt med pengar för att lyfta de elever som behöver det mest.

Heléne Tryding tycker att pengar är viktigt, men tror inte att de betyder allt. Hon är övertygad om att en skola också kan komma långt med gott ledarskap och en atmosfär där man litar på eleverna.

– Skolor ska självklart förmedla kunskap, men också jobba med tillit och frammana integritet. Elever som man litar på växer och integritet ger styrka och motverkar mobbing, säger hon.

Fakta

Detta har hänt under fyra år

Elever som tidigare gick i särskilda undervisningsgrupper har under parollen ”En skola för var och en” slussats ut i klassrummen.

En ny hyressättningsmodell har fått flera skolledningar att se över sina utrymmen.

Inflyttningen av barnfamiljer i Trollbäcken har lett till platsbrist på framför allt Kumla skola.

Alla kommunala skolor ha egna tillagningskök. Tyresös skolrestauranger har fått topplaceringar i olika skolmatstävlingar.

Tyresös rektorer i starka ordalag uttryckt sin oro för årets låga skolpeng.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.