ANNONS

Elever gör uppror i ny pjäs på Stadsteatern i Skärholmen

pjäs Moppupproret stadsteatern Skärholmen Anna Vnuk, Astrid Kakuli, Rebecca Kaneld, Daniel Nyström, Simon Rodriguez och Per Öhagen.
Regissören Anna Vnuk repeterar Moppuroret med skådespelarna Astrid Kakuli, Rebecca Kaneld, Daniel Nyström, Simon Rodriguez och Per Öhagen.
Det är panik i skolan. Eleverna har upptäckt att städarna tjänar 20 kronor i timmen och barrikaderat sig framför rektorns villa. Inne i lärararrummet är det kris.
– Pjäsen handlar om den lilla människan som försöker få ihop sin vardag när man misslyckas, säger Anna Vnuk som regisserar Moppupproret.
ANNONS

Idag, fredagen den 18 oktober, är det premiär på Moppupproret på Kulturhuset stadsteatern i Skärholmen.

Pjäsen börjar med att läraren Michelle till sin årliga kurs ”konst som aktivism” valt temat orättvisa. Tanken är att eleverna ska hitta ett ämne, göra research och på ett kreativt sätt belysa ämnet. Men allt ställs snabbt på ända när klassens bråkstake Max intervjuar skolas städare och får reda på att de tjänar 20 kronor i timmen svart.

Sedan går det fort. Telefonerna börjar ringa, journalister dyker upp och 200 elever barrikaderar sig utanför rektorns villa. Inne i lärarrummet sitter fem skärrade lärare.

– Pjäsen handlar om den lilla människan som försöker få sin vardag att gå ihop. Det är inte så kul att säga ”vi ska titta på det här” eller ”vi ska gå igenom våra rutiner”, säger Hägerstensbon Anna Vnuk.

Anna Vnuk regissör

Regissören Anna Vnuk. Foto: Jonas Jörneberg

I pjäsen undersöker hon vad som händer i glappet mellan det man inom sig vet är rätt och en situation som blivit helt fel.

– De flesta vill göra rätt och vara bra, men när det misslyckas vad händer då. En bärande tanke som finns med och som påverkar vår tillvaro på jorden är att man vill skjuta ifrån sig det som blivit fel istället för att säga att man inte vet  och att man ska försöka lösa det, säger Anna Vnuk.

Via pjäsen vill hon diskutera ansvar, vem som tar det och vad som händer om det inte tas.

ANNONS

– När jag började med pjäsen tänkte jag att vårt nu är så himla hopplöst. Men det tycker inte länge, det händer så mycket i nuet, både med klimatomställning och att folk kommer ut med olika idéer och arbetssätt. Precis nu upplever vi en ljusning och jag tror att den här pjäsen ringar in den. Det är en pepp att man kan våga försöka säga ja, se vad som har hänt och använda fantasin lite, säger Anna Vnuk och fortsätter:

– Det är lite som en plakatföreställning från 70-talet, men jag hoppas av hela mitt hjärta att ungdomarna ska tycka att det är underhållande och intressant ändå. Man kan både gråta och skratta åt typiska lärare men också känna med dem. Vuxna håller på med precis samma saker som unga, de har konflikter och de är kära i någon.

Moppupproret utspelas i ett lärarrum som hämtat inspiration från lärarrummet i Sätraskolan. Föreställningen spelas den 18 oktober till och med 30 november och vänder sig till ungdomar från 13 år och vuxna.