ANNONS

S: Skolan styrs med nedskärningsbudget

Nikoletta Jozsa (L) och Eva Ullberg (S) är oense om styrets budget.
Nikoletta Jozsa (L) och Eva Ullberg (S) är oense om styrets budget.
Järfällabon Alexander Skyttes protest mot lärarnas villkor i skolan har spridit sig som en löpeld genom Sverige. Nu riktar Socialdemokraterna i Järfälla skarp kritik mot minoritetsstyret för vad de kallar för "en nedskärningsbudget" inom skolan.
– Vi sköt till 78 miljoner till skolbudgeten, svarar Nikoletta Jozsa (L).
ANNONS

Idrottsläraren Alexander Skytte från Kallhäll, som ligger bakom helgens stora lärarprotest, har länge känt sig frustrerad över arbetsbördan för skolpersonalen. Han menar att politiker gång på gång lovar att satsa på skolan, men i praktiken gör nedskärningar, förklädda till ”effektiviseringar”.

I Järfälla hävdar Socialdemokraterna att det är precis vad den styrande minoriteten gjort med budgeten för 2019.

– De har lagt sig under den nivå som både förvaltningen och SKL säger krävs. Deras höjning motsvarar bara det ökade antalet barn i kommunen, säger oppositionsrådet Eva Ullberg (S).

Skilda meningar om skolsatsning

Styret höjde pengen till skolorna med 2,4 procent, vilket enligt Eva Ullberg är för lite för att kompensera för bland annat inflation och höjda lärarlöner.

– Jag blir ju väldigt förvånad över att det nuvarande styret, som kritiserade oss förra mandatperioden för att vi inte gav skolan det den behövde, nu lagt en direkt nedskärningsbudget, säger hon.

”I den bästa av världar hade jag lagt mer”

Nikoletta Jozsa (L), ordförande i barn och ungdomsnämnden, håller inte med.

– Vi sköt till 78 miljoner kronor till skolan. Där finns allt det där med. Vi la nästan allt överskott vi kunde där, säger hon.

ANNONS

– I den bästa av världar hade jag lagt mer, men det utrymmet fanns inte. Den budget vi tog över från koalitionen medgav inte större ökningar om vi skulle få driften att gå runt i hela kommunen, fortsätter hon.

Eva Ullberg menar att det är en fråga om prioriteringar.

– Vi klarade det i vårt budgetsförslag. Vi föreslog en höjning av barn- och skolpengen till 3,4 procent, säger hon.

S: vi behåller inte den takt vi behöver

Både Eva Ullberg och Nikoletta Jozsa hävdar att deras partier satsar på skolan. Men Alexander Skytte upplever det inte så, och det är bland annat just det han kritiserar i sin manifestation: politiker som går till val på satsningar på skolan, utan att något förändras.

– Jag förstår frustrationen och jag tycker det är bra att han gör sin röst hörd. Jag hade gärna lagt mer på skolan, men en kommun har ansvar för helheten. Att ta hand om sina äldre och se till att vägarna fungerar, till exempel. Ska man ge mer till skolan så måste man fråga sig ”vad ska vi ta bort?” säger Nikoletta Jozsa.

Även Eva Ullberg har förståelse för Alexander Skyttes och många andra lärares frustration.

– Därför blir jag så förvånad över att man inte behåller den höga takten vi behöver i Järfälla.

Vad kan man då göra i Järfälla för att förbättra lärarnas situation? 

– Lokalt kan man organisera sig lite annorlunda och fråga om man verkligen behöver all dokumentation. Sen kan man ta in annan personal. Regeringen har ju avsatt pengar för lärarassistenter nu, säger Eva Ullberg.

Även Nikoletta Jozsa tror lärarassistenter kan vara en väg framåt.

– Om de kommer in så kan lärarna få vara lärare. Sen har det gjorts bra saker i Järfälla tidigare. En var när man lyfte administrationen kring skolvalet till förvaltningsnivå. Men det var före min tid, säger hon.