Skolan tvingas införa fotbollsförbud

Gustav Vasa skolan inför fotbollsförbud varannan vecka.
Gustav Vasa skolan inför fotbollsförbud varannan vecka.
Gustav Vasas skolgård är för liten, nu inför skolan fotbollsförbud varannan vecka.
Samtidigt vill Centerpartiet bygga ut skolgården.
– Nu känns det här förslaget ännu mer aktuellt, säger Karin Ernlund (C)

Många anser att Gustav Vasas skolgård är för liten, detta påverkar barnens lek på rasterna.

Centerpartiet har nu kommit med ett nytt förslag om att staden ska utreda om det går att bygga ut skolgården genom att ta bort körfält vid Karlbergsvägen bredvid skolan.

Just nu utgör en fotbollsplan en väldigt stor del av skolgården, detta har gjort att skolan nu infört ett fotbollsförbud varannan vecka.

– Vi har en väldigt liten skolgård, den enda större planen vi har för att kunna leka lekar för många barn är bollplanen. Barnen önskade att få mer möjlighet att leka utan bollar, så nu är det varannan vecka bollfritt och varannan vecka bollplan, säger Lena Arkéus rektor Gustav Vasa skola.

Lösningen som skolan tvingas göra tycker många föräldrar och barn är tråkigt. Daniel Lindqvists sju år gamla son och hans kompisar blev väldigt upprörda.

– Grabbarna är väldigt arga och ledsna, berättar han.

Gustav Vasas skolgård, Foto: Emilia Hedman

Förslaget om en större skolgård är ute på remiss och trafikkontoret har tyckt till. Instansen ser negativt på förslaget och menar att miljön är olämplig att ha skolgård på och att utrymmet dessutom är för litet.

– Nu när jag vet att man bara får spela fotboll varannan vecka känns det här förslaget ännu mer aktuellt, säger Karin Ernlunds ,gruppledare för Centerpartiet i Stockholms stad.

I Stockholm stad pågår satsningar för att få igång barn som inte idrottar eller rör sig, om skolgården var större skulle Gustav Vasas elever få mer möjlighet att aktivera sig.

– Det skulle vara helt underbart om man kunde bygga ut skolgården, säger Lena Arkéus.