Nollaren: ”Roligaste festen på länge”

Rester efter festen i klubb-huset.
Rester efter festen i klubb-huset.
Polisen, skolan och flera föräldrar jobbar emot nollning och varnar för både alkohol och kränkningar.

Men enligt några av killarna var det bara årets roligaste fest.

En av killarna på festen hävdar att det var en helt vanlig 18-årsfest och inte alls tal om nollning. En annan beskriver det som en nollning, även om han inte gillar just det ordet eftersom det har en negativ klang.

Det var ett 20-tal killar i trean och ett 20-tal tjejer i ettan som festade tillsammans på Roddklubben.

– Vi hade en fest ihop med lekar, stafetter och samarbetsövningar, för mig är det absolut inga problem. Sen förstår jag också oron hos folk som hör spökhistorier om nollning men vi är sunda 18-åringar och inte ute efter att förnedra någon eller göra någon illa. Det är helt valfritt att vara med och man blir välkomnad till skolan helt enkelt, säger en av deltagarna.

Men varför blir inte alla välkomnade i så fall?

– Det är väl i så fall det som är problemet, flera av mina kompisar fick inte vara med på festen eftersom de inte blev nollade i ettan. Men det hör till traditionen och det blir för mycket folk om alla ska vara med.

Enligt honom begicks inga brott. Alla tog med egen alkohol och ingen tvingades göra något mot sin vilja.

– De flesta tycker att det var den roligaste festen på länge och då är det synd att det står i media att det är sexistiskt och kränkande när det är precis tvärtom, säger han.

Vi hade en fest ihop med lekar, stafetter och samarbetsövningar.”Det är olaglig­heter och ofta sex inblandat.” Christer Yllner