ANNONS

Skolan viktig fråga i valet

Tyresös skolor ska prioriteras. Det är budskapet från de flesta partier i årets val.
Tyresös skolor ska prioriteras. Det är budskapet från de flesta partier i årets val.
Skolan är något i stort sett alla partier i Tyresö lovar att prioritera de kommande fyra åren. Lokaltidningen Mitt i har låtit samtliga partier i kommunfullmäktige lista sina tre viktigaste frågor.

Här är deras svar.
ANNONS

Socialdemokraterna

1) Skolan. Minska klasserna i de lägre åldrarna med upp till fem barn och investera i skickliga lärare.

2) Äldreomsorg. Kvalitetshöjningar i äldreomsorgen går före nya privatiseringar. Äldre ska ha råd med den omsorg de har rätt till, trygghetslarmen ska vara gratis.

3) Bostäder. Öka bostadsbyggandet och påbörja bygget av minst 500 nya hyresrätter.

Moderaterna

1) Skolan. Vi satsar 120 miljoner kronor på mind­re klasstorlekar och mer kunskap. Varje elev ska få stöd i rätt tid. Fritt skolval och friskolor ska värnas.

2) Bostäder. Till år 2021 ska 3 500 nya bostäder byggas. Huvudparten i Tyresö centrum, som utvecklas till en modern grön stadskärna.

3) Ekonomi. Under de 16 år som vi styrt har kommunen aldrig gjort underskott. Vi tar ansvar och lovar inte mer än vi kan hålla. Det ger hållbar välfärd.

Vänsterpartiet

ANNONS

1) Barn och unga. Mindre grupper/klasser. Minskad segregation. Centralt fördelade tidiga och ökade insatser till elever i behov. Förstärkning av det förebyggande arbetet. Inga skattepengar till vinstdrivande företag i välfärden.

2) Äldre. Tre nya äldreboenden till 2020. Gratis trygghetslarm. Fler anställda. Allaktivitetshus.

3) Bostäder. 50 procent av nybyggnation med hyresrätt.

Folkpartiet

1) Planering. Utveckla hela Tyresö. Bygg tredje körfältet på Tyresövägen nu. Stöd lokala VA-lösningar i östra Tyresö. Utveckla Trollbäckens centrum. Mer öppet och fler aktiviteter i Alby.

2) Barn. Barnen är vår framtid. Mer stöd tidigt till elever med svårigheter. Alla barn har rätt till minst 30 timmars förskola.

3) Äldre. Det ska vara tryggt att åldras. Äldre- och trygghetsboenden i alla kommundelar med överkomlig hyra. Du bestämmer när och hur du ska få hjälp.

Kristdemokraterna

1) Familjefrågor inklusive barnomsorg, skola och äldreomsorg. Mindre barngrupper för de lägsta åldrarna, högre lärarlöner ger mer kvalificerade lärare, bättre mat i äldreomsorgen och fler trygghetsboenden.

2) Kultur, idrott och friluftsliv. Kulturhus i centrum. Spontanidrott och det rörliga friluftslivet prioriteras.

3) Ekonomi. Ordning i den kommunala ekonomin ger trygghet och möjlighet att prioritera viktiga samhällsområden.

Centerpartiet

1) Äldreomsorg. En vårdcentral med specialinriktning på geriatrik, då det finns många äldre och vi blir fler ska det kännas tryggt som äldre att få hjälp av specialist om det behövs i hemkommunen.

2) Polis. En dygnet runt-bemannad närpolis, så att det blir lätt för allmänheten att ta kontakt, oavsett ärendets natur.

3) Miljö. Ett öppnare landskap genom naturvård för att säkerställa biologisk mångfald och bevara Tyresös vackra natur och historia.

Sverigedemokraterna

1) Trygghet och säkerhet. Stoppa inbrotts­vågen som drabbar allt fler i Tyresö.

2) Äldreomsorgen. ­Tätare bemanning. Gratis trygghetslarm.

3) Skola/barnomsorg. Skolan bör återförstatligas. Lärarna ska återta ordningen i klassrummet.

Miljöpartiet

1) Miljö och klimat. Minskad miljö- och klimatpåverkan är avgörande för vår framtid.

2) Skolan. Alla skolor ska vara bra – inga dåliga skolor ska finnas i Tyresö. Det krävs mer personal, så att fler kan klara hela vägen till studenten.

3) Välfärd. Förebyggande arbete och stöd till unga och äldre, arbetslösa och på dem som hamnat utanför trygghetssystemen, ger ett mer välmående och ekonomiskt hållbart Tyresö.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.