Skolans ”hemmasittare” lockas ut till Barnens ö

Kuratorn Matthias Rowe från Årsta tycker att samhället behandlar skolans ”hemmasittare” fel. Därför arrangerar han ett kollo för dem på Barnens ö.

Under sina sex år som skolkurator har Matthias Rowe från Årsta stött på många unga som är så kallade hemmasittare; barn som trots skolplikten är hemma hela dagarna av olika anledningar.

– Det har vuxit en frustration inom mig om hur man ska kunna väcka liv i dem igen, säger han.

– Jag är tveksam till de metoder som socialtjänsten använder, att man försöker tvinga fram ett beteende hos dem. Rädslan och skammen finns kvar inom dem.

Därför tog han saken i egna händer – och fick i februari 60 000 kronor i stipendium av Skandia för att arrangera ett sommarkollo för dessa barn och ungdomar.

Nu har han bokat en stuga på Barnens ö under en av sina semesterveckor i augusti med plats för 16 ”hemmasittare”.

Redan har sex intresseanmälningar inkommit.

– I en frisk miljö kan man våga nya saker. Där kan de träffa andra med samma problematik, känna trygghet – och i bästa fall ta sig ur den tillsammans, säger Matthias Rowe.

39-årige Matthias Rowe flyttade till Sveriges från Tyskland för snart elva år sedan – med just förhoppningen om att driva ett eget kollo.

– Kollo är min dröm. Det var därför jag flyttade från Hamburg. Det finns mycket positiv energi i kollon.

I sommar förverkligas drömmen tillsammans med 16 ”hemmaliggare”. Men problemet är mycket större än så.

– Det finns säkerligen omkring 500-600 barn som är hemmasittare. Det skapar desperation och sorg som kan förstöra familjer och liv – men också vändas till något väldigt positivt.

Fakta

Vägrar skola

”Hemmasittare” är barn och ungdomar som inte går i skolan på dagarna – trots att skollagen säger att de ska det.

Läs mer om Matthias Rowes sommarkollo på hemsidan sommarkollo4.me