ANNONS

Skolans nya klätterställning går sönder – ingen vet varför

Håkan Karlsson är orolig över att hans barn leker i den trasiga klätterställningen
Håkan Karlsson, vars barn är elever på skolan, är orolig. Senast var det knapparna på klätterställningens lianer som lossnade.
Eleverna på Hägerstensåsens skola fick efter sommaren inviga den nybyggda skolgården, som varit efterlängtad av många.
Men ganska snart visade det sig att allt inte gått enligt plan. För när barnen började klättra i den nya klätterställningen, ramlade delar ner.
ANNONS

Under sommaren fick Hägerstensåsens skola en ny skolgård. Inför planeringen av skolgården hade eleverna fått vara med och påverka hur den skulle se ut, vilket skapat ett stort och tydligt engagemang.

– Vår tioåring var så förväntansfull. Vi gick och kollade in genom avspärrningarna nästan varje dag innan det blev klart. Och när vi var på vårt lantställe kunde han knappt vänta tills vi skulle åka hem igen, skrattar Håkan Karlsson, vars barn är elever på skolan.

Tanken var att allt skulle stå klart lagom till skolstart, men projektet drog ut på tiden.

Pappan: ”Jag såg hur ställningen rörde sig”

Under helgen, när den första skolveckan hade passerat, togs avspärrningarna runt den nya klätterställningen bort. Håkan Karlsson såg det och gick dit med sina barn för att provleka.

– Min dotter Sara klättrade upp i den gröna klätterställningen. Jag såg hur ställningen rörde sig en del, men tänkte att det kanske var meningen. Sen började det vingla såpass mycket att hon ramlade ner.

Och senare, när hennes kompis skulle klättra på samma ställe, lossnade hela delen från sitt fäste.

Veckan därpå var det avspärrat igen.

Sara är fortfarande lite rädd för att klättra här, efter att stången med handtagen ramlade ner.

ANNONS

Flera ombesiktningar

– På höstens inledande stora föräldramöte informerades vi om att man stängt av och skulle besikta delar av skolgården igen, berättar Håkan Karlsson och fortsätter:

– Sen öppnade de den igen häromveckan. Men det har redan hänt två olyckor till. Som tur var verkar ingen ha blivit skadad de här gångerna.

Den här gången var det knapparna på lianerna som ramlat ner.

Knapparna till lianerna ramlade ner, efter det att klätterställningen blivit besiktigad igen.

Efter att klätterställningen blivit besiktad, ramlade knapparna på klätterställningens lianer ner.

Fastighetsbolaget Sisab, som ansvarat för ombyggnationen av skolgården, skickade återigen dit en besiktningsman.

– Vi kände på alla skruvar igen. Dessutom använde vi gänglås den här gången, som en extra försiktighetsåtgärd, berättar Thomas Pella Bergsell, pressansvarig på Sisab.

Ansvarig: ”Det är väldigt märkligt”

Men varför de behövt besikta skolgården så många gånger på så kort tid har de ingen förklaring till.

– Sedan 2015 har vi gjort omkring fem skolgårdar per år. Det här har aldrig hänt tidigare. Det är väldigt märkligt, säger Thomas Pella Bergsell.

Flera aktörer är ofta inblandade när skolgårdarna byggs. Men att något gått snett i samarbetet verkar inte vara en trolig förklaring.

– Vi har länge använt samma stora och välkända leverantör. Och vi hyr in en oberoende besiktningsman, som följer ett omfattande besiktningsprotokoll. Vi har pratat med båda två, men de tycker också att det här är konstigt.

Föräldrar är oroliga

Att det hela beskrivs som konstigt, är ingen vidare tröst för Håkan Karlsson.

– Det känns ju inte bra som förälder, att ens barn leker på en lekplats där saker går sönder. Man tänker ju att det borde hålla, speciellt när det är nytt.

Och det förstår Thomas Pella Bergsell, som lovar att Sisab ska fortsätta ha koll på skolgården.

– Vi förstår att föräldrar blir oroliga. Någonting har ju gått fel, men vi vet inte vad. Vi kommer fortsätta bevaka det här. Och vi ska ha en fortsatt bra kontakt med skolan, så att de kan nå ut med information till föräldrarna ifall det behövs.

Den nya klätterställningen på Hägerstensåsens skola