ANNONS

Skolans resor och teknikinköp granskas

Revisonsfirman PWC granskar just nu Bällstabergsskolan. Kommunen vill inte berätta vad utredningen handlar om – men Mitt i kan berätta delar av den.
ANNONS

Parisa Liljestrand (M) medger att Bällstabergsskolans resor och teknikinköp ingår i revisionen.

– Det ni tar upp är delar av det som ingår i utredningen. Men den är mer omfattande än så. Revisorerna tittar på hel­heten och det är viktigt att ha is i magen innan vi kan presentera all fakta, säger hon.

Detta tittar revisorerna bland annat på:

Bällstabergsskolans resor och föreläsningar

Skolan har gjort utbildningsresor och föreläsningsresor som inte har anmälts till kommunen enligt rådande riktlinjer.

Skolans inköp och avtal

Förra året köpte Bällstabergsskolan 51 tv-mottagare och minst 174 läsplattor utan godkännande. Totalt har skolan cirka 700 läsplattor. Det grundar sig i att skolans elever och lärare har varsin läsplatta. Lärarna har även en dator var.

– Jag förstår att folk undrar. Vi jobbar på ett nytt sätt, med ny teknik och har höjt elevernas meritvärden mycket de senaste åren samtidigt som vi hållit skolans budget. Eleverna lär sig använda digitala hjälpmedel som vuxna. De tar fram information och lär sig utvärdera den, säger utvecklings­chefen.

Exakt hur mycket pengar som skolan har köpt teknik för de senaste åren vill inte kommunen berätta. Den hänvisar till att det ingår i revisionsutredningen.

ANNONS
Fakta

Detta har hänt på Bällstabergsskolan

2 mars: Bo Östenius, rektor på Bällstabergsskolan, blir knivskuren när han försöker avvisa obehöriga besökare på skolan.

3 mars: Bo Östenius och utvecklingschefen blir avstängda från sina jobb, då kommunen misstänker ekonomiska oegentligheter. Deras telefoner stängs av, kreditkort spärras. Rektorn får informationen när han ligger på sjukhus. PWC inleder sin granskning av skolans ekonomi.

18 mars: Chanette Andersson blir tillförordnad rektor på Bällstabergsskolan, då skolans tillförordnade rektor bytt jobb.

2 april: Kommunen beslutar att Bo Östenius och utvecklings-chefen ska vara avstängda ytterligare en vecka.

8 april: Kommunen tillkännager att Bo Östenius och utvecklingschefen avskedas.