Vårsolen strålar över Stocksunds hamnplan.

Några elever promenerar­ upp från båtarna när vi går ned mot bryggan med Marina­ läroverkets rektor, Per Emteryd. Några elever möter oss på vägen och utbyter några korta ord med rektorn innan de går vidare mot skolan.

Om några dagar lägger tremastaren Älva till här första gången sedan olyckan­. Det har gått 71 dagar­. Det var den 12 mars som beskedet kom om en olycka på en båt utanför Kanarieöarnas kust. En elev från Marina Läroverket, en del av skolkoncernen Cedergrenska tornet, hade omkommit i samband med en fallolycka ombord på skolfartyget Älva.

Tiden efter olyckan har krisarbetet legat i fokus, berättar­ Per Emteryd, som trots att han träffat oss endast vill svara på frågor via mejl.

– Vi har sedan den tragiska olyckan genomgått ett omfattande krisarbete där våra elevers och medarbetares välmående varit i fokus, skriver han.

Resorna fullföljdes

I samband med olyckan skickades ett antal anställda ned till båten i Spanien. Eleverna som var på båten fick åka hem. Polisen meddelade i mars till Mitt i att de inte utreder händelsen och hänvisade vidare till Sveriges ambassad och Utrikesdepartementet som inte kommenterar händelsen ytterligare.

Rektor Per Emteryd tar snart emot de elever som varit ute med Älva på nytt.

Rektor Per Emteryd tar snart emot de elever som varit ute med Älva på nytt.

Malin Lövkvist

Efter olyckan skickades en anmälan in till Arbetsmiljö­verket. I den har en elev konstaterats omkommit på skeppet. Kort senare fullföljdes de planerade utbildningsresorna för Marina Läroverket.

– De utredningar som gjordes av berörda myndigheter samt av oss internt, avslutades kort efteråt och slog fast att det inte finns några brister i rutiner eller fartygets skick, skriver Per Emteryd.

Den 3 juni, klockan 14, är Älva planerad att lägga till i Stocksunds hamnplan med de gymnasieelever som just nu är ute på havet. Hennes ankomst brukar alltid vara en glädjefylld dag. I år finns olyckan i färskt minne.

Per är nöjd med att de har kunnat fortsätta med resorna, men vill inte svara mer ingående på hur diskussionen kring beslutet om att fortsätta med seglingarna gått på skolan.

– Det känns bra att vi har kunnat genomföra de sista resorna innan sommaren och att det har uppskattats av eleverna och deras vårdnadshavare.

– Eleverna är det viktigaste, allt annat är sekundärt.

Minnet av eleven med

Vi frågar om Älvas ankomst kommer bli annorlunda i år.

– Vi ser fram emot att välkomna våra elever hem. Som varje år brukar alla skolans elever och medarbetare ta sig ut i hamnen för att ta emot dem. Minnet av vår elev och skolkamrat bär vi alla med oss.