ANNONS

Skolanställd tros ha stulit datorer

En anställd på en av Järfällas skolor misstänks ha stulit datormateriel från skolan för flera 100 000 kronor.

Utredningen som började redan i somras väntas bli klar efter jul.
ANNONS

Det var strax efter skolavslutningen som skolan upptäckte att det saknades teknisk utrustning för flera hundra tusen kronor.

En ur personalen misstänktes och en polisanmälan upprättades den 27 juni. Enligt anmälan kan stölderna ha pågått sedan 2009 fram till upptäckten i juni.

Polisen har gjort husrannsakan hos den misstänkte och då tagit en del gods i beslag. Godset håller nu på att undersökas för att se om det har stulits från skolan.

Polisen misstänker dock att mycket av godset har sålts vidare på olika försäljningssajter som Blocket.

– Alla inköp av material till skolan har skett på ett schysst sätt och varit sådant som ska finnas på skolan, men sedan har kablar och datorer med mera försvunnit. Eftersom alla kvitton ser bra ut så handlar det om stöld och inte bedrägeri eller något liknande brott, säger Riku Lindqvist, förundersökningsledare vid Norrortspolisen.

Exakt hur mycket utrustning det rör sig om kan han inte svara på i nuläget. Men han anser att förundersökningsläget ser gott ut och att fallet borde kunna leda till åtal efter årsskiftet.

– De viktigaste förhören är hållna och nu håller vi på att identifiera godset för att avgöra hur pass grov stöld den misstänkte ska åtalas för, säger Riku Lindqvist.

Men fler förhör kommer att hållas med den misstänkte den närmsta tiden.

Lokaltidningen Mitt i har vid flera tillfällen pratat med rektorn på skolan som inte har velat kommentera fallet. Inte heller vill rektorn svara på om den misstänkte arbetar kvar på skolan.

ANNONS

– Vi väntar på svar från polisens utredning innan jag vill uttala mig, säger rektorn.

Enligt en av cheferna för skolans förvaltning kommer kommunen att utreda den interna kontrollen på skolan efter att polisutredningen är klar.

Magdalena Rosen

Eftersom alla kvitton ser bra ut handlar det om stöld och inte bedrägeri.rikku lindqvist norrortspolisen