Min lokala hjälte

Skolbarn får flytta efter brand

Förödelsen var stor efter branden i Snöstätraskolan i Rågsved förra måndagen. Polisen söker nu vittnen till händelsen.
Förödelsen var stor efter branden i Snöstätraskolan i Rågsved förra måndagen. Polisen söker nu vittnen till händelsen.
En förundersökning om mordbrand har inletts efter förra helgens bränder i Snösätraskolan som ödelade flera lektions­salar.

Ett 100-tal drabbade elever måste nu placeras i andra skolor när höstterminen startar.

Det var strax före klockan fem på morgonen förra måndagen som räddningstjänsten fick larmet om att Snösätraskolan stod i lågor. Ett 30-tal brandmän från fyra stationer kämpade i flera timmar med att begränsa branden.

Vid 8-tiden på morgonen var situationen under kontroll men eftersläckningsarbetet pågick fram till 13-tiden, då insatsen kunde avslutas.

Då var halva den fristående byggnad som eldhärjats totalförstörd medan den övriga delen hade rök- och vattenskador. Ingen skadades dock i branden.

Bara ett knappt dygn tidigare, vid 13-tiden förra söndagen, hade räddningstjänsten ryckt ut på en annan brand i Snösätraskolan i en mindre förrådsbyggnad.

Polisen kan ännu inte säga om händelserna, som rubriceras som mordbrand, kan sättas i samband med varandra.

– Men det finns ingenting som tyder på att bränderna har naturliga orsaker, säger Peter Altgenug, brandutredare vid Söderortspolisen.

Polisen har genomfört en teknisk undersökning och tagit upp vittnesmål i området. Vissa iakttagelser ska ha gjorts men ingen har gripits för dåden.

– Vi har ingen som kan knytas till brottsplatsen i nuläget. Men vi tror att det kan finnas ytterligare personer än dem vi pratat med som har varit vittnen till branden, säger Peter Altgenug.

– Därför är det viktigt att de som kan ha sett någonting hör av sig till oss.

Bo Andersson, tjänstgörande grundskolechef i Enskede-Årsta-Vantör, tror inte att de förstörda skolsalarna kommer att kunna återställas före skolstarten i höst. Han vet inte heller hur stor kostnaden kommer att bli för att bygga upp skolhuset igen.

I lokalerna har fritidsverksamhet och sommarskola bedrivits under lovet. Till hösten var det tänkt att ett 80-tal elever i årskurs 1–3 samt två klasser i årskurs 6 skulle utnyttja lokalerna. Men nu måste alltså Stockholms stad hitta nya lokaler för det hundratalet barn som skulle ha använt skolsalarna.

– Vi kommer att lösa elevernas skolgång och försöker hitta lokaler i andra skolor. Men det är inte sannolikt att de yngsta barnen behöver flytta, säger Bo Andersson.

Samtal med andra skolor har inletts och enligt Bo Andersson är villigheten att ställa upp stor.

De barn som har använt lokalerna under sommaren har kunnat flytta till lokaler i Snökristallen på Stövargatan 71.

Enligt Bo Andersson har skolbarnen, även de yngsta, tagit händelsen bra.

– Jag var där och åt lunch med fritidsbarnen och de var förvånansvärt opåverkade av vad som har hänt. Men jag märkte en stark upprördhet bland de boende i området, både bland ungdomar och vuxna, säger han.

Enligt Bo Andersson kommer de skolbarn som måste flytta i höst att placeras i skolor så nära Snösätraskolan som möjligt.

Det finns ingenting som tyder på att bränderna har naturliga orsaker.Peter Altgenug

Fakta

Ett 20-tal skolbränder i Stockholm i år

Ett 20-tal bränder har inträffat i Stockholmsskolor sedan årsskiftet.

Många av bränderna har varit småbränder som snabbt kunnat släckas.

De flesta skolbränder sker i samband med terminsstart eller terminsavslutning.

Snösätraskolan har 380 elever från förskoleklass till årskurs 6.

Sommarfritids och sommarskolan fortsätter i lokaler på Stövargatan 71.

Källa: Stockholms stad