Min lokala hjälte

Skolbarn får vårstäda i Skärholmen

skräp
Så här kan det se ut i markerna framåt våren.
Nästa år får Skärholmens skolbarn hjälpa till att städa i stadsdelen. Idén kom från Bredängsbon Matilda Berg som lämnade in ett medborgarförslag till stadsdelsförvaltningen.

– Jätteroligt att mitt förslag blir verklighet, säger Matilda Berg som hämtat inspiration från grannstadsdelen Hägersten-Liljeholmen.

Där kan skolklasser och föreningar anmäla intresse till stadsdelsförvaltningen om att få vårstäda ett område i den offentliga miljön. Med kartor, trädgårdshandskar och sopsäckar skrider de sedan till verket en kväll eller en helg. För besväret får de tusentals kronor, att använda till en resa eller något annat. Systemet har funnits i flera år och fungerar bra.

– Det är ett bra sätt för barn att upptäcka sitt område och lära sig att känna ansvar för naturen. Sedan kan de också uppfostra de vuxna, så att de slutar slänga skräp utomhus. Det är ofta både skitigt och skräpigt här, säger Matilda Berg.

Hon har ett barn som går i Aspuddens skola, och berättar om hur barnen där vuxit av att få ta ansvar för miljön. Hon tycker också att det är ett utmärkt sätt för både föreningar och skolklasser att tjäna pengar på, i stället för att ”sälja saker som ingen vill ha”.

– I stället gör de något som är bra både för området och för moralen, säger Matilda Berg.

Stadsdelsnämnden fattar beslut i frågan på torsdag den 27 oktober. Förvaltningens starka rekommendation är att förslaget klubbas som ett projekt under ett års tid och att det sedan utvärderas.