Skolbarn trängs med tung trafik

Två bilar kolliderar på Storsätragränd samtidigt som elever från Engelska skolan är på väg över övergångsstället.
Två bilar kolliderar på Storsätragränd samtidigt som elever från Engelska skolan är på väg över övergångsstället.
Största skolan har sämsta läget. Det råder trafikkaos utanför Engelska skolan i Sätra.

Och värre kan det bli. På gatan där skolan ligger kommer tung byggtrafik att rulla när Förbifart Stockholm byggs.

”En trygg, lugn miljö …”. Orden står i stor text på Engelska skolans hemsida. Skolan, som öppnade i Sätra för två år sedan, lägger stor vikt vid ordning i klassrummen.

Utanför skolbyggnaden är det sämre med tryggheten. Inklämd i industriområdet mellan E4 och Skärholmsvägen är det knappast den ideala platsen för barn.

– Det är stora lastbilar som kör in här. Och ute på vägen kör bilarna snabbt. Man är lite rädd, säger en kille i femman.

Värst är det på morgonen när lämmeltåget av barn ska ta sig över Storsätragränd. Det blir lätt kaos när andra elever kommer i bil, samtidigt som lastbilar åker till och från industriområdet. Framför ögonen på Mitt i Söderorts reporter kör en bil in i bakändan på en annan med en smäll.

– Kommunen måste ta sitt ansvar. Nu är det djungelns lag som råder i den här korsningen, säger Ulf Dahlberg från skolans föräldraförening.

Problemen lär inte minska framöver. Meningen är att Storsätragränd ska användas av byggtrafik när Förbifart Stockholm byggs. Under samma period väntas dessutom trafikmängden på Skärholmsvägen öka.

Föräldraföreningen befarar det värsta.

– Vi kräver att det byggs signalljus här. Det är enda sättet att tydliggöra vem som har företräde, säger ordföranden Sara Thapper.

Skolans rektor Bi Winberg håller med om att trafikfrågan måste få en lösning.

– Det är klart man känner en oro, säger hon.

Men trots trafiken – och trots att fastigheten egentligen är avsedd för kontor, industri och lager – har skolan nu ansökt om att permanenta det bygglov som i dag är tillfälligt. Och kanske är det rätt väg att gå. Under arbetet med en ny detaljplan tvingas Stockholms stad se över både trafiksituationen och skolgården – som i dag är minimal.

– Vi ska ta fram en åtgärdsplan och bland annat undersöka vilka vägar eleverna tar till och från skolan, säger Anton Anander, områdesansvarig på trafikkontoret.

Han ser det som en stor utmaning att få till en säker trafikmiljö.

– Skolan har inget optimalt läge. Skärholmsvägen är en barriär som gör det svårt för dem som går och cyklar.

Fakta

”Inte lämplig för skoländamål”

Med 691 elever är Internationella engelska skolan störst i Skärholmen för klasserna 4–9.

Skolans fastighet är avsedd för kontor, industri eller lager. ”Inte lämplig för skoländamål”, enligt exploateringskontoret.

Ändå har skolan fått tillfälligt bygglov, som nu kan komma att permanentas.

Källa: Engelska skolan, exploateringskontoret