ANNONS

Skolbasen: Inte upplevt att vargen påverkat

Maria Fägersten (S) upplever inte att vargen påverkat förskolan mycket.
Maria Fägersten (S) upplever inte att vargen påverkat förskolan mycket.
Södertörnsvargen fotograferad vid Valsta längs Dalarövägen.
Södertörnsvargen fotograferad vid Valsta längs Dalarövägen.
Maria Fägersten (S), tycker att genomlysningen är bra.Maria Fägersten (S), tycker att genomlysningen är bra.Maria Fägersten (S), tycker att genomlysningen är bra.Maria Fägersten (S), tycker att genomlysningen är bra.
Maria Fägersten (S), grund- och förskolenämndens ordförande i Haninge.
Förskola.
Förskola.
Grund- och förskolenämndens ordförande i Haninge, Maria Fägersten (S), upplever inte att Södertörnsvargen haft någon stor påverkan på Haninges förskolor. "Det finns förskolor som ställt in någon utflykt när de tittat på var vargen varit, men jag upplever inte att vargen haft stor påverkan på vår verksamhet", säger hon till Mitt i.
ANNONS

I skyddsjaktbeslutet på Södertörnsvargen nämner länsstyrelsen att många i närområdet ”uttryckt stor oro för möte med varg”, och att människor på grund av detta ”ändrat sitt levnadssätt”.

Länsstyrelsen nämner två exempel: hundpromenader och ridturer har undvikits, och förskoleutflykter har ställts in.

Men det senare tycks ha varit ovanligt.

Grund- och förskolenämndens ordförande i Haninge, Maria Fägersten (S), upplever inte att vargen haft någon betydande påverkan på förskoleverksamheten.

– Enligt den information jag fått har det satsats väldigt mycket på att informera förskolorna, att förskolecheferna ser till att det finns bra information om vad länsstyrelsen säger och hur det ser ut. Varje förskoleområde själva har fått ta ställning till hur man ska göra, säger hon till Mitt i.

Länsstyrelsen motiverar skyddsjaktbesslutet med att vargen varit orädd för tätbebyggelse, att människor fått ändra sitt levnadssätt, och nämner som exempel att förskoleutflykter ställts in. Hur omfattande har inställda förskoleutflykter varit?

– Jag upplever det inte som att det varit omfattande. Som ordförande i nämnden känner jag inte igen några sådana beslut. Snarare har det handlat om mycket information hela tiden, att hantera skoldagen efter den information man har.

ANNONS

– Jag upplever att det varit ett starkt agerande redan från början från central förvaltning. Säkerhetsstrategen har tagit ett stort ansvar att hålla informationen väldigt öppen, bland annat med länkar, och att vara kontaktbar och se till att kontakten med länsstyrelsen finns, säger Maria Fägersten.

Länsstyrelsens naturvårdschef uppger att förskolecheferna i närområdet beslutat att inte längre göra ”förskoleutflykter i grupp”?

– Som ordförande i nämnden har jag inte fått information om att många utflykter ställts in, som i sin tur skulle gjort att vi vädjat om skyddsjakt. Det känner jag inte till på något sätt.

– Utifrån den information jag fått så finns det förskolor som ställt in någon utflykt när man tittat på var vargen varit, men jag upplever inte att det haft stor påverkan på vår förskoleverksamhet, fortsätter hon.

– Men jag känner inte heller till att det funnits en rutin att förskolan ska meddela om man ställer in en utflykt. Det är ett förhållningssätt varje förskolechef väljer utefter hur dagen ser ut. Har man information om vargen så kanske det förändrat hur man lagt upp sin dag, som att ställa in en utflykt vid något tillfälle. Men jag har inte fått information om att det skulle vara ett stort problem.

Har vargen varit en stor fråga för dig i rollen som skol- och förskoleordförande?

– Nej, jag har inte fått ett enda samtal om vargen. Varken från personal i förskolan eller från vårdnadshavare.

Är du förvånad över att länsstyrelsen nämner inställda förskoleutflykter som ett exempel på hur människor fått förändra beteendet i närområdet?

– Eftersom länsstyrelsen haft en omfattande kontakt med förskolan i Haninge så är det kanske inte så förvånande att man lyfter fram det. Jag kommer ställa frågan till vår förskolechef nu. Jag har inte uppfattat att vi haft så stor oro att förskolan bett om skyddsjakt.

Mitt i har sökt Haninge kommuns centrala förskolechef Henrik Lindh.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.